AMSTERDAM - Stel: U heeft nog een miljoen gulden aan contanten of meer in een oude sok liggen. En u ziet geen mogelijkheid om dat geld in euro's om te wisselen omdat de bank argwanend wordt bij het aanbieden van zo'n hoog bedrag? Dan beweert de Nederlandse zakenman H. Wientjes u uit de brand te kunnen helpen.
Hoe? U leent uw miljoen (of meer) uit aan de zakenman. Hij parkeert het geld bij bevriende bedrijven. En belooft uw geld volgend jaar op een door u gewenst moment in euro's terug te betalen. Giraal nog wel.
In tegenstelling tot uw bank hoeft Wientjes uw geld niet aan te melden bij De Nederlandsche Bank, zo zegt hij. Een bank in Nederland is verplicht vragen te stellen als iemand met 25.000 of meer aan komt zetten. Wientjes zal dat niet doen.
De bedrijven waar Wientjes zijn geld zegt te parkeren, liegen er niet om. "Dat zijn bijvoorbeeld Norsk Hydro, Bayer en het Japanse Mitsui", zegt hij desgevraagd vanuit een bus die hem naar een katoencongres in het westen van Frankrijk brengt. "Ik handel al jaren met die lui in dit soort grote bedragen. Ik zit in dat circuit. Er zal daarom geen verdenking op me rusten."
Wientjes bezit in Ghana enkele katoen- en bananenplantages. Zijn al twintig jaar bestaande bedrijf Comma was tot 1998 een slapende b.v. Sindsdien importeert hij mondjesmaat bananen uit het Afrikaanse land. Naar eigen zeggen maakt Comma een jaaromzet van $40 tot $50 miljoen. Volgens ingewijden is het echter geen rendabel bedrijf.
Niet iedereen wordt door de zakenman geholpen. Om te beginnen moet u, net als Wientjes zegt te zijn, van onbesproken gedrag zijn. Hij wil daarom alleen benaderd worden via een mobiel nummer waarop eerst moet worden ingesproken of anders een email-adres. "Dat gebruik ik als beschermingsconstructie", zegt hij. Die is volgens de zakenman noodzakelijk omdat hij bang is 'verkeerd geld' aangeboden te krijgen. Daarmee wil hij zich, zo verzekert hij, niet inlaten.
En heeft u minder dan 1 miljoen aan contanten? Dan kan Wientjes sowieso niks met u.
Voor de Nederlandse zakenman is de constructie een slimme manier om aan geld te komen. "Op die manier heb ik een verdomd goedkope financiering", zo erkent hij. Wientjes zelf is echter niet goedkoop. Hij vraagt 15 tot 25% van uw geld als commissie voor bewezen diensten. "Dat heb ik vaak ook nodig", verdedigt hij. Want: "Er moeten veelal heel ingewikkelde en dure juridische constructies voor worden verzonnen." Zijn klanten mogen natuurlijk geen last krijgen van de fiscus. Van de rest van de opbrengst, die zijn nieuwe handel hem oplevert, gaat hij kunstmest kopen in Ghana.
Het kan allemaal, zo zegt de zakenman, omdat hij niet meer staat ingeschreven als Nederlands staatsburger en buiten de Europese Unie woont. "Alleen daarom kan ik dit aanbieden." Toch biedt hij zijn voordeeltje niet in andere EU-landen aan. "Alleen in ons land ken ik de wetten op dit gebied en ik wil geen risico's lopen."
De Nederlandsche Bank staat met zijn ogen te knipperen als we een zegsman met de Wientjes-variant kennis laten maken. Nog niet eerder werd de bank met zo'n aanbieding geconfronteerd. "Het heeft er alle schijn van dat de man opereert op een terrein waar wij toezicht houden", aldus een woordvoerder. De bank zegt de zaak te gaan volgen.
Maar Wientjes ruikt geen onraad. Alles is echt volgens de regels, zegt hij wederom. "Je hebt hier geen vergunning voor nodig. Geloof me, alles is nagetrokken."