WASHINGTON/BRUSSEL - In New York zijn opnieuw drie mensen in aanraking gekomen met de miltvuurbacterie. Dat heeft burgemeester Rudolph Giuliani gisteren bekendgemaakt. Het drietal is niet ziek, zo maakte Giuliani bekend.
|
Minister Ashcroft (Foto: EPA)
|
Tot nu toe is bij zeven mensen in de VS de diagnose miltvuur gesteld. Zes anderen zijn vermoedelijk eveneens geïnfecteerd met de anthrax-bacterie. Een man is overleden aan de gevolgen aan de ziekte. De anderen staan onder doktersbehandeling en zullen naar verwachting genezen.
Vijf medewerkers van American Media Inc. uit Florida zijn vermoedelijk besmet met de miltvuurbacterie. Eerdere testen op de aanwezigheid van miltvuur-antistoffen vielen positief uit. De getroffenen zijn onderworpen aan een nieuw onderzoek, omdat de autoriteiten twijfelen aan de testuitslagen. Ook in de staat Nevada is bij een kantoor van softwaregigant Microsoft een brief opgedoken, waarin na onderzoek miltvuurbacteriën bleken te hebben gezeten.
Ook andere landen voelen de dreiging van een mogelijke bio-aanval. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is gisteravond een deel van de internationale luchthaven ontruimd, na de vondst van een kleine hoeveelheid wit poeder in een van de terminals. Legerexperts hebben het poeder meegenomen voor onderzoek. In de toiletten aan boord van een vlucht van Helsinki naar Brussel is eveneens verdacht poeder aangetroffen, dat wordt onderzocht. De passagiers zijn er niet mee in aanraking gekomen.
Ook op het internationale vliegveld bij de Australische stad Sydney is gisteren een pakje met wit poeder gevonden, dat na onderzoek geen gevaar bleek te vormen. In een vliegtuig van de Duitse maatschappij Lufthansa, op de luchthaven van het Braziliaanse Rio de Janeiro, dook gisteren eveneens een verdachte substantie op. Deze vondst wordt nog onderzocht.
In de Belgische steden Brussel en Luik zijn dit weekend acht poststukken aangetroffen, die poeder bevatten. De eerste testresultaten wijzen volgens de Belgische minister van Volksgezondheid Aelvoet niet op anthrax.
Functionarissen van Amerikaanse veiligheidsdiensten die betrokken zijn bij het onderzoek naar de besmettingen, hebben tegen de Britse krant The Observer gezegd dat zij denken dat Irak achter de besmetting zit. Het is een zeer ingewikkeld en kostbaar procédé om van anthrax een effectief biologisch wapen te maken. "Je kunt aannemen dat ze die spullen niet in grotten in Afghanistan maken", zei een CIA-medewerker. "Misschien kan Iran het, maar dat is niet erg waarschijnlijk. Dan blijft Irak over."
(RTR/AFP/ANP)