TOKIO - Voormalige werknemers van ABN Amro in Japan hebben forse kritiek op het personeelsbeleid van de bank. Tijdens een heuse persconferentie spuiden ze gisteren hun gal: anoniem, want officieel mogen ze nog niet met de pers praten. Op een keurig A4'tje stond de kritiek puntsgewijs samengevat.
De oud-medewerkers van ABN Amro Securities dreigen hun voormalige broodheer voor de rechter te slepen wegens overtreding van arbeidswetten, óf er moet een betere afvloeiingsregeling komen. Twee weken geleden kondigde de bank aan haar Securities-divisie in Tokio met onmiddellijke ingang stop te zetten, waardoor 100 werknemers in Japan en 20 elders op straat komen te staan. De verliezen van de divisie waren de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.
ABN Amro heeft de werknemers tot vandaag twaalf uur 's middags de tijd gegeven om te tekenen voor een afvloeiingsregeling. Zo niet, dan geldt gewoon ontslag. "Ronduit intimiderend", meent een van de ontslagen analisten. "Ik ben diep beledigd. Nog geen jaar geleden ben ik met veel poeha binnengehaald en vroegen ze van mij een langetermijn-commitment. Nu zetten ze mij met een fooi aan de dijk."
Inmiddels heeft meer dan de helft van de 100 medewerkers zich bij een vakbond aangesloten in de hoop op een beter aanbod dan een paar maandsalarissen bonus. De inzet overtreding van de Japanse arbeidswetgeving waarop medewerkers zich nu beroepen, werd in de financiële sector overigens meestal door de vingers gezien, zolang de oprotpremie maar hoog genoeg was.
Als het tot een rechtszaak komt, staan deze werknemers sterk. Het bedrijf staat niet op de rand van faillissement en er is geen poging gedaan de werknemers bij andere divisies onder te brengen. Daarnaast neemt een rechtszaak in Japan vaak jaren in beslag; een kostbare zaak, zodat de meeste bedrijven kiezen voor een schikking buiten de rechtbank.
Kazuyuki Sugimoto, secretaris-generaal van de vakbond van Gezamenlijke Buitenlandse Banken, vindt dat ABN Amro ver onder de gebruikelijke norm in de financiële markten zit. "In voorgaande reorganisaties gaf ABN Amro werknemers twee jaarsalarissen mee." Volgens ABN Amro-woordvoerster Patricia Welsch is het aanbod meer dan redelijk.
De timing van ontslag kon voor de werknemers overigens niet slechter. De aandelenhandel in Japan verloopt sowieso stroef en ligt sinds de terroristische aanslag van New York helemaal op z'n gat. Een nieuwe baan ligt voor deze veelal 'geheadhunte' werknemers nu niet echt voor het oprapen.
Maar hoezeer ook wordt verwezen naar de Japanse cultuur van lifetime employment, moet dat in deze sector enigszins met een korreltje zout worden genomen. De jonge Securities-divisie bestond niet echt uit honkvaste werknemers. Gemiddeld werkten ze nog geen anderhalf jaar bij deze ABN Amro-divisie.