De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Garantiefonds voor plaatsje in winkelcentrum
Kamer op de bres
voor 'winkeliertje'

door Ronald Veerman

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil af van de alsmaar saaier en eentoniger wordende winkelcentra en -straten en wil kleine en startende ondernemers meer kans geven zich op populaire locaties te vestigen. Een ruime Kamermeerderheid zal daarom komende week op initiatief van D66-Kamerlid Van Walsem bij de begroting van Economische Zaken een plan lanceren om de eenheidsworst te doorbreken.

De D66'er windt zich al jaren op over het overal hetzelfde opduikende rijtje winkels als Etos, Blokker, Dixons, Dolcis en de andere voorspelbare namen die het straatbeeld beheersen.

"Op dit moment grijpen veel kleine ondernemers mis omdat zij de gemeente niet voldoende kunnen overtuigen van hun degelijkheid en toekomstkansen, waardoor geen vergunning wordt gekregen een zaak in een winkelcentrum te openen", aldus Van Walsem.

"Wat wij willen is het instellen van een winkelgarantiefonds, waardoor beginnende of kleine detaillisten een doorslaggevend steuntje in de rug kunnen krijgen", aldus het D66-Kamerlid Van Walsem, die zich in ieder geval gesteund weet door coalitiegenoten PvdA en het CDA.

Keurmerk

Via dit winkelgarantieplan kan de ondernemer in kwestie een soort keurmerk ontvangen, waarbij de gemeente waar hij zich wil vestigen zeker kan worden gesteld dat hij de huur en andere zaken kan betalen. Indien de winkelier later onverhoopt toch in de problemen komt staat het fonds garant.

De D66'er, die zijn plannen samen met MKB Nederland heeft uitgewerkt, verwacht dat via het nieuwe garantieplan jaarlijks zo'n 200 afgewezen kleine winkeliers alsnog een poging zullen doen een mooie verkooplocatie te bemachtigen. "De schatting is dat we van deze groep tenminste 120 winkeliers daadwerkelijk kunnen helpen met het vinden van een goede winkellocatie."

Minister Jorritsma (Economische Zaken) heeft de D66'er laten weten niet enthousiast te zijn over het idee, maar volgens Van Walsem is het een misvatting dat de regeling de overheid veel geld gaat kosten.

Helpdesk

"De Tweede Kamer is er niet om ondernemers nog eens extra te subsidiëren. Het garantiefonds zal door de ondernemers zelf gefinancierd en gevoed moeten worden", zo benadrukt Van Walsem die Jorritsma via een amendement tot uitvoering van het plan zal dwingen.

"Het enige geld dat wij daadwerkelijk van Jorritsma willen is zo'n 3,5 miljoen gulden om een helpdesk op te zetten en te bemannen, zodat de winkeliers in spe hun weg weten te vinden bij hun zoektocht naar een locatie en een eventuele garantieregeling."

Van Walsem hoopt vurig dat de nieuwe regeling het straatbeeld in de binnensteden wat gaat verbeteren. "Het moet echt gevarieerder worden, want het is nu allemaal erg voorspelbaar. Via deze regeling moet het lukken toch wat meer couleur-locale terug te krijgen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.