AMSTERDAM - Het management van vastgoedfonds Rodamco NA en het Australische Westfield vechten al enige weken een grimmige machtsstrijd. Beide partijen hebben daarbij niet geschuwd elkaar zwart te maken in persberichten en advertenties. Gisteren namen heren in toga de strijdbijl over, het taalgebruik bleef echter hetzelfde. Westfield als "beursovervaller van de kwaadste soort" en een RNA-top die bestuurt op "persoonlijke gronden".

|
RNA-directielid Koster.
|
Wie creëert de hoogste aandeelhouderswaarde? Het huidige management van RNA of grootaandeelhouder Westfield, dat zijn eigen bestuurders op het pluche wil benoemen. Dat is de kern van de machtsstrijd die over de hoofden van de andere aandeelhouders van RNA woedt.
Westfield opende de aanval door een 23,9%-belang in RNA van pensioenfonds ABP te kopen. Daarmee willen de Australiërs het beheer van de Amerikaanse vastgoedportefeuille naar zich toe trekken. Succes verzekerd met aandeelhoudersvergaderingen waar in het verleden de opkomst bedroevend laag was.
Daarom heeft de top van RNA faliekant tegen de plannen van Westfield 14,7 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven en bij de bevriende Stichting RNA geplaatst. Dit als tegenwicht voor de stemmacht van de Australiërs. De raadsman van Westfield stelde gisteren dat de RNA-top hierbij niet de belangen van aandeelhouders dient, maar vooral de eigen positie wil beschermen. Nog even fijntjes vermeldde de advocaat de ruim $4 miljoen die de vier bestuurders bij RNA verdienen. "Dat zijn bedragen die bij Philips niet zouden misstaan."
De advocaat schilderde verder het relaas van een Westfield dat keer op keer bij RNA aanklopte maar nul op het rekest kreeg. "Wegwezen."
Westfield vroeg gisteren de Ondernemerskamer van het Amsterdamse gerechtshof het stemrecht van stichting RNA te schorsen. Bovendien zou RNA een aandeelhoudersvergadering bijeen moeten roepen, waarop Westfield een nieuw bestuur en nieuwe commissarissen wil laten benoemen. RNA heeft deze aandeelhoudersvergadering tot nu toe niet uitgeschreven. De door Westfield voorgestelde bestuurders zouden eerst goedkeuring moeten krijgen van De Nederlandse Bank. Westfield is het hier niet mee eens.
De zitting van de Ondernemingskamer verzandde gisteren in een welles-nietes-spel die tekenend is voor de sfeer van de laatste weken. Het wantrouwen van de kant van RNA is groot. Zeker toen op de zitting bleek dat Westfield en ABP al in maart 2000 met elkaar in gesprek waren. En laat RNA nu net enkele maanden daarna, volgens RNA-directeur Tim Koster op aandringen van het ABP, alle beschermingsconstructies hebben geslecht.
Gisteren haalde Koster haalde nog eens uit naar ABP. "We wisten dat het pensioenfonds zijn belang wilde afbouwen en wilden helpen. Nog recentelijk was een Amerikaanse institutionele belegger bereid het belang over te nemen. ABP heeft echter gezegd alleen rondom de intrinsieke waarde van hun aandelen te willen verkopen. Zes weken later verkochten ze aan Westfield tegen een koers 25% onder de intrinsieke waarde."
Gisteren liet ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) als belanghebbende zijn licht over de zaak schijnen. VEB-voorzitter Peter Paul de Vries weigerde zich in een kamp te laten dringen. "Ik heb principiële bezwaren tegen het middel van RNA (de beschermingsconstructie van de stichting, red), maar heb ook vraagtekens bij de belangenverstrengeling van Westfield." Wel steunt de VEB het verzoek van Westfield naar een enquête-onderzoek. "Dat is een goed middel om de beweringen van beide partijen eens te onderzoeken", aldus De Vries.