AMSTELVEEN - De KLM-directie is gisteren woedend geworden op FNV en CNV, die beweerden dat KLM en Transavia met de huidige crisis 'profiteren van de ellende van anderen'. Alle vakbonden zijn gisteravond onmiddellijk na die uitlatingen voor spoedoverleg op het hoofdkantoor ontboden.

|
De KLM-directie is gisteren woedend geworden op FNV en CNV. (Foto: ANP)
|
Het vakbondsduo doelde op Sabena en Swissair. Al eerder hadden zij aangeven dat de KLM na het omvallen van beide maatschappijen extra marktaandeel zou verwerven, zodat loonoffers niet noodzakelijk zijn.
De beide vrouwelijke vakbondsbestuurders, I Baltussen (CNV) en José Smeets (FNV), moesten in het spoedberaad met de KLM-directie hun 'verkeerd begrepen' uitspraken terugnemen dat de KLM niet zwaar wordt getroffen door de malaise in de luchtvaart en de gevolgen van de terreuraanslagen.
De andere vakbonden van KLM personeel weigerden ook unaniem instemming met de stelling 'dat het er helemaal niet zo somber uitziet voor de KLM'.
"We zijn blij dat uiteindelijk alle bonden de ernst van de huidige situatie voor de KLM hebben onderschreven", zei na het spoedoverleg desgevraagd Wim Kooijman, KLM-directeur personeelszaken De beide vakbondsbestuursters zijn uiteindelijk met die opvatting akkoord gegaan.
De KLM-directeur: "De noodzaak van maatregelen zoals werktijdverkorting is gelukkig merendeels ook onomstreden. Alleen over het loonoffer wordt nog onderhandeld. Enkele vakbonden zitten voor het nemen van een definitief besluit nog met te veel onzekerheden, zoals de steun die de EU zal toestaan."
Alleen al in september leed de KLM als direct gevolg van de aanslagen een strop van circa 50 miljoen euro. Voor het derde kwartaal wordt rekening gehouden met een schadepost van 400 miljoen euro als gevolg van de crisis. "Niemand kan dus op grond van de feiten beweren dat de KLM-schade wel mee zal vallen en dat de situatie er niet somber uitziet."
Één van de uitspraken waarover de KLM-directie in woede ontstak, was de opvatting van José Smeets van FNV Bondgenoten dat de eerste voordelen van de crisis bij KLM en Transavia al zichtbaar zijn. De verklaring: "Sinds de problemen bij Sabena en Swissair zijn mensen op zoek naar maatschappijen waarbij het in deze tijden van crisis veilig lijkt om bij te boeken."
De KLM heeft, volgens Baltussen, "net als tijdens de Golfoorlog" extra werk aan vrachtvliegtuigen die worden ingezet bij de militaire operatie van de VS. "Maar je kunt hier dagen komen zoeken, die vrachtvliegtuigen zul je in KLM-onderhoud niet vinden", aldus de KLM-leiding gisteravond.
De beide vakbondsbestuurders meenden dat de noodzaak van een loonoffer van KLM-medewerkers was weggevallen nu de Europese Commissie steun heeft toegezegd. Inmiddels blijkt dat die maximaal een vergoeding betekent van de terreurschade gedurende vier dagen na de aanslagen. Voor de KLM is dat een bedrag van 25-30 miljoen euro, onderschrijven KLM-bronnen.
KLM-president Leo van Wijk reist vandaag met andere directies van de zes grote Europese luchtvaartmaatschappijen naar Brussel om de Europese Commissie nogmaals voor te houden dat een betere regie nodig is voor overheidssteun die wordt toegestaan. "Ook is een snelle afstemming tussen de steunmaatregelen in de VS en in Europa noodzakelijk", aldus de KLM, waar wordt gevreesd voor een lappendeken van steun in Europa.
De vakbonden zijn overigens gisteren naast andere KLM-identieke maatregelen akkoord gegaan met een loonoffer van het personeel bij Transavia. Een loonsverhoging van 1,25% voor de 850 werknemers per 1 oktober is voorlopig uitgesteld. Per maand wordt nagegaan of verder uitstel nodig is. Zo niet, dan wordt de loonsverhoging met terugwerkende kracht ingevoerd, zodat op langere termijn geen inkomensverlies ontstaat.