De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Detailhandel vreest stagnatie omwisseling
Euro leidt tot
rijen bij kassa

Van een onzer verslaggevers

   
 

LEIDSCHENDAM - De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) voorspelt ellenlange rijen in winkels bij de invoering van de euro. In onderzoeksrapport aan minister Zalm schetst de RND een uiterst somber scenario. Zo hebben supermarkten te weinig winkelwagentjes die euro's accepteren om alle consumenten te voorzien. Het elektronisch betalingssysteem kan de massale toeloop van betalingen niet bijbenen en er zijn te weinig geldautomaten beschikbaar, concludeert het rapport.

"Wij vrezen met grote vreze, dit kan leiden tot een stagnatie van de economie", aldus directeur Henk Kok van de RND.

De Nederlandsche Bank gaat ervan uit dat dertig procent van de Nederlanders op 2 januari 2002 beschikt over euro's. De RND simuleerde in de computer de geldwissel voor Lelystad. "Een gemiddelde Nederlandse gemeente met goede voorzieningen", aldus Kok. In het meest positieve scenario, dus zonder haperende geldautomaten, kan slechts acht tot twaalf procent van de bevolking in Lelystad op 2 januari beschikken over euro's. "Mensen gaan massaal proberen te pinnen", stelt Kok, die vreest dat het betalingssysteem dan 'hopeloos vastloopt'.

De RND voorziet ook problemen als dertig procent van de bevolking over euro's kan beschikken. Ook dan zullen de wachttijden voor kassa's exploderen. Het huidige distributiescenario heeft alleen kans van slagen, als minimaal vijftig procent van alle burgers op 2 januari met euro's betaalt, stelt het rapport. Kok verwacht dat dit percentage pas op zaterdag 5 januari gehaald wordt.

Pinnen

Interpay, de organisatie die in ons land het elektronisch betalingsverkeer afhandelt, noemt het 'onwaarschijnlijk' dat mensen tijdens de omwisseling massaal gaan pinnen. "Er zijn 230 duizend detailhandelaren in ons land waarvan maar de helft een betaalautomaat heeft. "Op dit moment verloopt 85 procent van het betalingsverkeer in munt- en papiergeld. Dat betaalgedrag zal tijdens de eurowissel niet essentieel afwijken", zegt een woordvoerder. Als voorzorgsmaatregel zal Interpay in januari de capaciteit voor pinbetalingen verdubbelen.

Het ministerie van Financiën slaat echter geen alarm. "Het onderzoek van de RND is ondermaats", laat een woordvoerder weten. "De somberheid is volkomen ten onrechte." Volgende week komt het ministerie met de resultaten van het eigen onderzoek. "Ik kan nu al zeggen dat daaruit een totaal ander beeld ontstaat."

Tegenvaller voor het ministerie is wel dat de distributie van consumentenpakketten waarmee de consument kennis kan maken met de euro, niet zo voorspoedig loopt als gehoopt. De detailhandel heeft pas toegezegd een kwart van de setjes te willen verkopen, aldus het ministerie. Afgesproken is echter dat de detailhandel de helft voor zijn rekening neemt. Ook de aanvraag van euromunten als wisselgeld door winkels blijft achter bij de doelstelling.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.