AMSTERDAM - Voor de vierde dag op rij sloot de Amsterdamse effectenbeurs gisteren met winst. Optimisme op Wall Street zette ook hier de koersen hoger. "Niemand wil de boot missen", verklaarde handelaar André Sirks (Effectenbank Stroeve) de euforie. "Ook meldde een persbureau tussentijds dat Bin Laden zou zijn gepakt. Dat zorgt toch voor een opwaartse koersbeweging."
De AEX-index sloot 6,25 punten (oftewel 1,3%) hoger op 477,68. Dat is bijna 100 punten boven het dieptepunt van 21 september (378,3), maar lager dan het niveau van de index vlak voordat de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten werden gepleegd op 11 september (495,3). De Midkap noteerde gisteren exact 8 punten (2,0%) in de plus op een slot van 404,23.
Ondanks het optimisme blijft de AEX-index zich grillig bewegen. Volgens Sirks is het dan ook oppassen geblazen. "De kans dat we weer iets terug moeten, is groter dan de kans dat we nu in één keer door omhoog schieten. Het blijft toch wachten tot er weer een tweede bodem in de markt komt."
Vrijwel alles wat met technologie te maken heeft, was op het Damrak in trek. De chipfondsen profiteerden hier optimaal van. Ze kregen bovendien een extra steuntje in de rug door de positieve verwachtingen over de chipsector die het Amerikaanse Motorola deze week schetste.
Zowel Philips (+7,4% op EUR25,38), ASML (+9,1% op EUR16,91), ASMI (+14,1% op EUR16,15) als BESI (+4,7% op EUR7,80) waren grote winnaars. Ook automatiseerder Getronics (+10,5% op EUR2,96) wist de weg omhoog behoorlijk te vinden.
Onder de hoofdfondsen was UPC de procentueel sterkste stijger met een plus van 25,5% op EUR0,64. Beleggers reageerden positief op het schuldsaneringsplan voor de kabelaar van topman John Malone van het Amerikaanse Liberty Media, indirect meerderheidsaandeelhouder van UPC.
Na twee dagen krachtig te zijn gestegen, moest Versatel gisteren 22,2% prijsgeven op EUR1,05. Het fonds leed onder een beslissing van Moody's. Het gezaghebbende bureau verlaagde de kredietwaardigheid van Versatel naar de junkbondstatus. "Ook vond er winstneming plaats", liet een handelaar weten.
Naast de technologiefondsen deden ook de handelshuizen het goed. Het geplaagde Buhrmann steeg met 9,3% naar EUR7,63. Hagemeyer dikte 6,2% aan op EUR15,70.
De 'financials' lieten een verdeeld beeld zien. Fortis (-0,4% op EUR27,88) verloor, maar de koersen van ABN Amro (+0,9% op EUR17,50), Aegon (+0,7% op EUR31,07) en met name ING (+2,7% op EUR31,34) stegen flink.
Unilever sloot 1,8% lager op EUR59,90. Volgende week dient het hoger beroep van een rechtszaak die het voedingsmiddelenconcern heeft aangespannen tegen Merrill Lynch. Het Brits-Nederlandse concern vindt dat de Amerikaanse zakenbank het geld uit Unilevers pensioenfonds niet goed zou hebben belegd. Unilever en Merrill Lynch hebben deze week besprekingen gevoerd over een schikking.
Deutsche Bank schrapte Heineken van zijn Europese 'focuslijst'. De biergigant moest 0,7% achteruit op EUR41,55.
KLM vloog 4,6% hoger op EUR9,10. De midkapper profiteerde van de ruimte die de Europese Commissie geeft aan nationale overheden om noodlijdende luchtvaartmaatschappijen hulp te bieden bij averij die ze hebben opgelopen als gevolg van de ramp in de VS.
In de lokale markt was er opvallend nieuws van de Hollandsche Beton Groep (HBG). Het bouw- en baggerconcern stapt naar de Hoge Raad uit protest tegen de uitspraak van de Ondernemingskamer, die een nieuw onderzoek heeft gelast naar de handelwijze van HBG bij de 'baggerfusie' met Ballast Nedam. Het aandeel HBG steeg met 0,4% naar EUR13,50, terwijl Ballast Nedam onveranderd bleef op EUR18,65. De andere betrokkenen in deze slepende kwestie - Heijmans (+0,8% op EUR20,15) en Boskalis Westminster (+3,2% op EUR32,35) - noteerden hoger.
Polynorm kwam nabeurs met een winstwaarschuwing. De Bunschotense toeleverancier aan de auto-industrie verwacht dit jaar rond break-even af te moeten sluiten. Eerder ging het bedrijf nog uit van een winstdaling van rond de 45%. Beleggers voelden de narigheid blijkbaar al aankomen, want Polynorm sloot 5,0% lager op EUR46.