De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Duisenberg wil
voorlopig niet
weg als baas
van de ECB

Van onze correspondent

   
 

WENEN - Wim Duisenberg wil de komende twaalf maanden nog niet opstappen als president van de Europese Centrale Bank (ECB). Gezien de vele onzekerheden in de internationale politiek vindt Duisenberg dat een slecht idee.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Wim Duisenberg. (Foto: REUTERS)
Daarmee maakt hij de overgang naar een Franse ECB-voorzitter erg moeilijk, aangezien de tweede man van de ECB, Christian Noyer, in juni volgend jaar weg moet. Duisenberg lijkt het minstens tot 2003 of 2004 te willen volhouden.Dat bleek gisteren op een persbijeenkomst van de ECB in Wenen.

De ECB liet gisteren op haar bestuursvergadering in Wenen de rente onveranderd op 3,75%. Toch gaan analisten ervan uit dat de ECB dit jaar nog een renteverlaging van 0,25% in haar mouw houdt. Volgens Duisenberg is het voorlopig wel even genoeg geweest. De ECB verlaagde de rente al eind augustus en op 17 september na de aanslagen in de VS nog een keer met een half procent.

Europa heeft nog steeds een te hoge inflatie en daarom is een verdere renteverlaging nog een tijdje opgeschoven.

Onlangs verlaagde het stelsel van Amerikaanse centrale banken voor de tweede maal de rente met 0,5% om de kwakkelende Amerikaanse economie na de aanslagen te helpen, maar het ECB-bestuur zag geen reden dat tweede voorbeeld te volgen.

Alle verdere renteverlagingen hangen nu af van de snelheid waarmee de inflatie in de eurozone gaat dalen. Als die conform de berekeningen begin volgend jaar weer onder de gewenste 2% duikt (en de laatste maanden van dit jaar duidelijk wordt dat dat gebeurt), ontstaat er nieuwe ruimte voor de ECB om de rente te verlagen.

De druk om de rente te verlagen is er wel, want het wil niet erg vlotten met de groei in de eurozone. Gisteren bleek uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, dat de groei in het tweede kwartaal bijna tot stilstand is gekomen. De groei kwam uit op 0,1% vergeleken met 1,7% in dezelfde periode het jaar ervoor.

Op zijn maandelijkse persconferentie zei Duisenberg dat het nog steeds te vroeg is om alle gevolgen te kunnen inschatten van de terreuraanslagen op de VS en de vergeldingsoorlog die nu woedt in Afghanistan, maar dat de ECB op het vinkentouw blijft zitten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.