De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Oudere niet langer sluitpost bij bezuiniging
Boete voor ontslaan
van 57-plusser

door Annet de Jong

   
 

DEN HAAG - Bedrijven die oudere werknemers van boven de 57,5 jaar ontslaan, gaan verplicht opdraaien voor een fors deel van de werkloosheidsuitkering. Het kabinet wil met deze nieuwe ww-boetes een eind maken aan het gemak waarmee veel bedrijven nog steeds oudere werknemers als eerste ontslaan of in tijden van bezuinigingen met een regeling laten vertrekken.

Het op een zijspoor zetten van de oudere krachten kan flink in de papieren gaan lopen. In totaal moeten de werkgevers hiervoor op jaarbasis 220 miljoen gulden aan ww-strafheffing gaan ophoesten.

Bedrijven met meer dan vijftig werknemers betalen 30 procent van de uitkeringslasten tot de ontslagen werknemer met pensioen gaat. Kleinere bedrijven betalen wat minder, namelijk tussen de 10 en 25 procent.

Uitzondering

De wettelijk opgelegde boetebetaling geldt niet als de werknemer pas na zijn vijftigste jaar in dienst is genomen. Dit moet voorkomen dat ouderen nog moeilijker aan een baan komen dan nu al het geval is.

De ministerraad gaat naar verwachting vandaag akkoord met dit voorstel van staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken). Het kabinet wil dat meer ouderen in Nederland aan het werk gaan en blijven. Het is het kabinet een doorn in het oog dat slechts een op de drie Nederlanders tussen de 55 en 65 jaar betaald werk doet. Nederland steekt daarmee schril af bij andere Europese landen.

Het boetesysteem moet voorkomen dat werkgevers ouderen te vroeg op straat zetten. Werkgevers vinden ouder personeel vaak een last. Werknemers van ver in de vijftig worden vooral geassocieerd met ziekteverzuim, een lage productiviteit, een hoog salaris en weinig enthousiasme voor vernieuwing. Oudere werklozen hebben daardoor de afgelopen jaren nauwelijks geprofiteerd van de gunstige economie en arbeidsmarkt.

De bijdrage die de werkgever verplicht is te betalen als hij een oudere ontslaat, kan nooit hoger zijn dan 3 procent van de totale loonsom die de werkgever aan al zijn personeel betaalt. De betaling is verplicht zolang de werkloosheid duurt, dus maximaal zeven en een half jaar, tot de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Voor bedrijven met minder dan zes werknemers bedraagt de boete 10 procent van de ww-lasten. Bedrijven met zes tot vijftien man personeel betalen 15 procent en die met zestien tot vijftig man 25 procent. De boete geldt voor alle ouderen die sinds 11 mei van dit jaar zijn ontslagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.