DEN HAAG - Turkije is toch bereid om in Nederland verblijvende, uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers over zijn grondgebied naar hun land van herkomst te laten terugkeren. De Turkse regering weigerde onlangs nog om met Nederland via de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) een overeenkomst te sluiten over het verstrekken van doorreisvisa.
Inmiddels zijn de bezwaren van Turkije echter weggenomen en wil het land de terugtocht van de Irakezen toestaan. Dat heeft staatssecretaris Kalsbeek (Asielzaken) gisteren in de Tweede Kamer bekendgemaakt.
'No-fly-zone'
De PvdA-bewindsvrouw is zeer blij met de stap van Turkije. "Het is een buitengewoon belangrijk besluit", aldus Kalsbeek. Reizen over Turks grondgebied is namelijk de enige mogelijkheid voor de uitgeprocedeerde Irakezen om terug te keren naar Noord-Irak.
Door de 'no-fly-zone' boven Irak is het onmogelijk om de Irakezen met een chartervliegtuig terug te laten keren. Aan het eind van dit jaar zullen enkele duizenden Iraakse vluchtelingen in Nederland zijn uitgeprocedeerd en weer terug moeten keren naar Noord-Irak.
Naar verwachting zullen steeds kleine aantallen en geen grote chartervliegtuigen met Irakezen via Turkije terugkeren. "Turkije staat steeds kleine groepjes toe", aldus Kalsbeek.
Afghanen
De staatssecretaris is overigens niet bereid om, zoals onder meer PvdA, D66 en GroenLinks willen, groepen Afghaanse vluchtelingen die de hulp het hardst nodig hebben, naar Nederland toe te halen voor tijdelijke opvang.
Volgens Kalsbeek heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR nog geen verzoek ingediend voor de opvang van de groep vluchtelingen in Nederland. Opvang in de gebieden rondom Afghanistan is vooralsnog de beste oplossing, vindt de PvdA-bewindsvrouw. |