De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Stille Willy getuigt
Fireworks-directeur
weet nergens van

Van onze correspondent

   
 

ALMELO - Directeur Willy Pater van de ontplofte vuurwerkopslag S.E. Fireworks in Enschede heeft zich gisteren voor de rechtbank te Almelo vooral onwetend gehouden. In tegenstelling tot mededirecteur R. Bakker had Pater tot dan toe voornamelijk gezwegen, wat hem zelfs de bijnaam 'Stille Willy' had opgeleverd. Gisteren verbrak hij het langdurige stilzwijgen.

Pater verklaarde dat hij van veel zaken in zijn bedrijf niet op de hoogte was. Zo zou hij amper iets hebben geweten van de financiële handel en wandel binnen de onderneming, zich niet met vergunningen hebben bemoeid en niet op de hoogte zijn van de gevaren van professioneel vuurwerk. Wel erkende hij schoorvoetend dat er binnen S.E. Fireworks zwart in vuurwerk werd gehandeld.

Ook zijn vriendin, M. Schippers, wist nauwelijks iets van de branche waarin zij zich begaf toen ze samen met haar partner en Bakker in 1998 S.E. Fireworks overnam van de toenmalige eigenaar H. Smallenbroek. Na twaalf jaar huismoeder te zijn geweest, belandde ze plompverloren achter de computer zonder ooit te zijn ingewerkt, zo lichtte ze toe.

Pater verklaarde verder dat hij vooral het praktijkgedeelte voor zijn rekening nam: werkzaamheden met het vuurwerk en de voorbereiding van de shows. Bakker hield zich bezig met het bureauwerk: de administratie en de bestellingen.

Gisteren bleek verder dat Pater op de dag van de ramp had geweigerd een loods te openen toen een brandweerman hem daartoe verzocht. De blusgast had de sleutel gevraagd om de projectielen nat te kunnen houden. Pater wilde echter voorkomen dat er zuurstof in de vuurwerkcontainer kon komen en weigerde de sleutel af te geven.

In een lange rij van tientallen getuigen die de afgelopen weken in het proces rond de vuurwerkramp aan de tand zijn gevoeld, is Bakker vandaag als laatste aan de beurt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.