DEN HAAG - Een hogere beroepsopleiding voldoet niet meer voor de arbeidsmarkt, volgens voorzitter Pim Breebaart van de Haagse Hogeschool. De hbo-opleidingen moeten op een hoger niveau getild worden. Anders blijft de kwaliteit van onze 300.000 hbo'ers achter bij het buitenland en loopt de Nederlandse economie gevaar.
De topman bij een van de grootste hbo-instellingen geeft minister Hermans (Onderwijs) de schuld: "Hij wil alleen de universiteiten subsidie geven voor de studies die opleiden tot de nieuwe mastertitel. Maar zij leveren veel te weinig afgestudeerden af. Duitsland, Engeland en Frankrijk geven hbo-leerlingen wél de kans master te worden."
Ondertussen groeit het tekort aan werknemers op hoog niveau: De universiteiten leveren jaarlijks 20.000 gediplomeerden af. Maar vanwege de vergrijzing zijn er 35.000 per jaar op dit niveau nodig zijn, zo hield Breebaart zijn gehoor gisteren voor tijdens een FNV-bijeenkomst.
Tot ergernis van de hogeschoolvoorzitter mag het hbo niet de werknemers opleiden waaraan de maatschappij behoefte heeft: "Dat zijn niet alleen wetenschappelijk onderzoekers, die de universitaire mastersstudies gaan afleveren. Het gaat vooral om commerciële medewerkers op hoog niveau. Om een niveau hoger dan het huidige hbo."
De oplossing ligt zeker niet in een grotere doorstroom van hbo-afgestudeerden naar de universiteit. Breebaart rekent voor dat jaarlijks slechts 4500 hbo'ers die stap wagen. Hiervan haalt slechts de helft de academische bul. "De enige oplossing is dat een deel van de huidige 35.000 hbo-afgestudeerden per jaar het mastersniveau haalt binnen zijn eigen opleiding", zegt Breebaart. Dat moet geen wetenschappelijke opleiding zijn, maar een praktijkgericht hbo-opleiding op super-niveau: "Want de universiteit is goed in wetenschap en wij zijn goed in onderwijs."