De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 6 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  EERSTE KOP ROLT BIJ PSV
   
 

EINDHOVEN - Ernie Brandts is niet langer de assistent van PSV-trainer Erik Gerets. De oud-international kwam er slecht uit in de evaluatie die woensdag op De Herdgang plaatsvond en trok teleurgesteld zijn conclusies toen hij vernam dat Erwin Koeman, trainer van het tweede elftal, zich per direct zich bij de technische staf zou voegen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Brandts en Gerets.
De 45-jarige Brandts, sinds 1997 assistent-trainer, blijft in principe wel aan PSV verbonden. Maandag zoekt voorzitter Harry van Raaij naar een passende functie voor de man die, aldus Gerets, te loyaal is om hem zonder pardon op straat te parkeren.

Volgens de officiële verklaring vinden de spelers dat Brandts op dit moment 'onvoldoende draagvlak' heeft. Mooi gebracht, maar curieus in dit geval is dat een aantal juist helemaal niet achter zijn vertrek staat. Wel werd aangegeven dat er iets moest verbeteren, niet dat er ook meteen koppen moesten rollen. Dat de spelersgroep nu als boze boodschapper wordt opgevoerd, lijkt een ieder schijnbaar klakkeloos te accepteren.

In 1999, het vruchteloze seizoen onder Bobby Robson, werd Erwin Koeman ook al eens tussen hoofd- en assistent-trainer geplaatst. Brandts was het daar niet mee eens, maar schikte zich in zijn lot. Gerets ging daarna toch met hem in zee. "We hebben vroeger naast elkaar in de kleedkamer gezeten en ik hield een goed gevoel over aan die periode. Daarom legde ik alle signalen destijds naast me neer. Het was mijn verantwoording om Ernie voor de technische staf te behouden", stak Gerets gisteren, kort voor de ochtendtraining, de hand gedeeltelijk in eigen boezem.

Van Raaij had zich om negen uur al gemeld om de spelersgroep te verwittigen. Koeman was er toen al, dronk zijn dagelijkse kop koffie en vertrok. Maar door de afwezigheid van Brandts was het al duidelijk in welke richting de bal zou rollen. De gewezen secondant wilde zelf geen commentaar geven. "Dat hebben we zo afgesproken. Anders zeg ik misschien rare dingen." Een veelzeggende opmerking die impliceert dat er achter zijn vertrek meer zit dan dat ene, ingewikkeld opgestelde persbericht doet voorkomen.

Gerets vertelde gisteren dat na enkele praatsessies drie knelpunten naar voren zijn gekomen. De spelers hebben gezegd zich voor een groot gedeelte verantwoordelijk te voelen voor de slechte resultaten. Ten tweede werd Gerets op bepaalde momenten een gebrek aan communicatie verweten en tot slot richtte de kritiek zich op Brandts. De laatste sneuvelde; de hoofdcoach mag blijven zitten. Terwijl het toch min of meer om dezelfde verwijten gaat.

"Toen Ernie ermee werd geconfronteerd, nam hij zelf de beslissing om te stoppen. Hij is dus niet geslachtofferd, want de spelers voelen zich in de eerste plaats verantwoordelijk. Bovendien hoeft dit niet per definitie te betekenen dat Ernie vertrekt bij PSV. Zo gaan wij niet met mensen om. Zeker niet met iemand die hier al zo'n achttien jaar werkzaam is."

Over zijn eigen rol en de kritiek daarop, zei Gerets: "Niet op alle punten geef ik de spelers gelijk, integendeel zelfs. Maar dat sommigen die niet lekker in hun vel zitten meer begeleiding en duidelijkheid van mij verlangen, kan ik begrijpen. Daar probeer ik constant aan te werken. Deze gesprekken zijn niet voor iedereen even leuk geweest. Ik hoop dan ook dat we er allemaal veel van hebben geleerd."

PSV heeft het toekomstplan feitelijk al in werking gesteld. Het was immers de bedoeling dat Koeman vroeg of laat zou doorschuiven. Gerets: "Het is allemaal in een stroomversnelling gekomen.''
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 6 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.