De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pentagon: intensieve bomcampagne

Van onze correspondent

   
 

en NEW YORK/ISLAMABAD - Het Pentagon is van plan om de militaire infrastructuur van het Taliban-regime in Afghanistan gedurende een 'systematische bommencampagne' te vernietigen. Dit meldt de gerenommeerde krant The Wall Street Journal op gezag van regeringsbronnen.

Volgens de zakenkrant wil het Witte Huis 'elementen van de Taliban' uitschakelen in de hoop zo een machtsverschuiving teweeg te brengen. Dat zou de beste garantie bieden voor een succesvolle aanpak van Osama bin Ladens terreurnetwerk, zo melden de bronnen.

De campagne zal volgens The Wall Street Journal beginnen met 'dagenlange' precisie-bombardementen gericht op Taliban-hoofdkwartieren, trainingskampen, luchthavens en munitiedepots. Ook de inmiddels verlaten terreurbases zouden volgens de plannen plat worden gebombardeerd. De actie is gericht op het doen uiteenvallen van het Taliban-regime, in de hoop dat overlopers vervolgens de schuilplaats van Bin Laden onthullen.

De acties kunnen in ieder geval niet ondernomen worden vanuit Oezbekistan.

Minister van Defensie Donald Rumsfeld kreeg tijdens zijn bliksembezoek aan de regio rond Afghanistan van de Oezbeekse president Islam Karimov toestemming voor het gebruik van een luchtmachtbasis. Karimov staat echter alleen 'humanitaire' acties vanaf zijn grondgebied toe. Daaronder vallen met name zoek- en reddingsoperaties. De VS-strijdmacht beschikt nu over in totaal zo'n 30.000 troepen; het merendeel aan boord van vliegdekschepen en fregatten in de Arabische Zee.

Represaille

De FBI en de CIA hebben leden van het Congres achter gesloten deuren gewaarschuwd dat de VS meer terreuraanvallen kunnen verwachten bij een offensief tegen Afghanistan. Een CIA-functionaris zei zelfs 'honderd procent' ervan overtuigd te zijn dat de VS worden getroffen door nieuwe aanslagen als represaille voor militair optreden. Dit bericht The Washington Post.

De CIA heeft een directe link gelegd tussen Bin Ladens organisatie 'Al Qaeda' en Mohammed Atta, de vermeende aanvoerder van de vliegtuigkapers die de aanslagen in New York en Washington uitvoerden. Volgens het weekblad Time heeft de VS weinig moeite gehad de bondgenoten van Bin Ladens betrokkenheid te overtuigen, omdat de CIA beschikt over reisbescheiden en financiële documenten die aantonen dat Atta en enkele andere kapers in 'Al Qaeda'-kampen in Afghanistan zijn geweest.

Blair

De Britse premier Blair is met een 21 pagina's tellend document op reis om twijfelende bondgenoten over de streep te trekken. Gisteren kreeg Blair van de Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf de volledige steun voor militaire acties tegen de Taliban en Osama bin Laden. Blair zei tijdens zijn vier uur durende bliksembezoek aan Islamabad dat de Pakistaanse samenwerking "vitaal" en "onontbeerlijk" was.

Hij prees Musharraf als "een moedig man". De Pakistaanse president zit in een lastig parket omdat veel Pakistanen tegen militaire acties van de VS en Groot-Brittannië zijn, maar ook veel Pakistaanse fundamentalistische moslims.

De NAVO gaat op Amerikaans verzoek vijf Awacs-verkenningstoestellen inzetten in de strijd tegen het terrorisme. De Awacs-toestellen hebben een multinationale bemanning, waar ook Nederlanders deel van uitmaken. Eerder deze week besloot de NAVO al om de Awacs-vliegtuigen in principe beschikbaar te stellen, mogelijk als vervanging van soortgelijke Amerikaanse vliegtuigen die direct bij de strijd betrokken zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.