AMSTERDAM - Het hondenmedicijn oxyglobine is het nieuwste dopingproduct in de topsport. Diverse artsen bevestigen dat het middel, dat voorgeschreven wordt voor honden met bloedarmoede, reeds door atleten in de duursport wordt misbruikt.
Het effect van oxyglobine zou dat van EPO ruim overtreffen en staat te boek als levensgevaarlijk. "Het ergste is dat het voorlopig niet traceerbaar is", geeft directeur Douwe de Boer van het IOC-dopinglab in Lissabon aan.
De Faculteit der Diergeneeskunde in Utrecht heeft sinds kort oxyglobine aangeschaft, maar heeft er geen ervaring mee. Het middel komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en staat in Europa enkel geregistreerd als medicijn voor honden met bloedarmoede.
De 'dierlijke' variant om bloedziekten bij honden te bestrijden staat bekend als levensgevaarlijk voor mensen. "Het middel is uit runderbloed opgebouwd, vandaar het gevaar", vervolgt De Boer. "Zoals bij alle diergeneesmiddelen is het effect van deze medicijnen op mensen niet voorspelbaar. Het is niet voor het eerst dat dergelijke producten in de topsport opduiken. Er zijn ook gevallen bekend van atleten die zich lieten behandelen met de cellen van kalfsfoetussen. Dat zou een verjongend effect hebben."
De Belgische arts Georges Mouton, vorige week opgepakt in Luik op verdenking van dopinghandel, waarschuwde reeds enkele maanden geleden voor dit product. "Sporters hebben een nieuwe methode ontdekt om de zuurstofopname in het bloed te vergroten. Het middel oxyglobine is pure haemoglobine, de proteïne die de zuurstof door het bloed transporteert", zei hij destijds.
Oxyglobine werd een kleine tien jaar geleden in de Verenigde Staten ontwikkeld voor gebruik bij mensen, maar sinds de BSE-gevallen in Engeland is de klad in dat onderzoek gekomen. In Engeland wordt het al anderhalf jaar in de diergeneeskunde gebruikt.
De Belgische arts Mouton vreest dat er al atleten zijn die zichzelf met deze oxyglobine injecteren. "Dat is ook bij ons bekend", zegt De Boer. "Er bereiken ons met name verhalen over wielrenners die het gebruiken. Voorlopig is er niks tegen te doen. Het staat niet eens op de verboden lijst. Ik denk dat het op termijn wel op te sporen is, maar nog niemand is bezig om een methode hiertegen te ontwikkelen. Pas wanneer bekend is dat oxyglobine op grote schaal gebruikt wordt, zal dat gebeuren."