De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Praktijkmensen metaal
moeten jeugd lokken

door Pieter Klein Beernink

   
 

ZOETERMEER - Metaalwerkgevers willen honderden lassers, frezers en draaiers inzetten in het voorbereidend beroepsonderwijs (vmbo). Met deze noodsprong hopen de bedrijven meer jongeren te interesseren voor een baan in de metaal. Nu de vergrijzing voelbaar wordt, staat de toekomst van de bedrijfstak op het spel.

"We kunnen er 700 tot 1000 man voor missen", zegt Arie Kraaijeveld, president van de werkgeversvereniging FME/CWM. "We zitten in een krimpende markt en onze mensen zijn spannend voor jongeren. Bovendien helpen we mee om het docententekort te verlichten."

Hij stelt voor dat de vaklui-docenten twee dagen per week voor de klas staan en drie dagen op de werkvloer blijven. Zo kunnen ze de beroepsgerichte metaalvakken verzorgen in het voortgezet onderwijs, zonder dat ze erop achteruitgaan: de onderwijsfondsen van de sector dekken eventuele salarisverschillen.

Initiatiefnemer FNV Bondgenoten kan er niet mee zitten dat de achterblijvende werknemers het in de krappe arbeidsmarkt zwaarder voor hun kiezen zullen krijgen: "We hopen voor iedere docent drie jonge werknemers terug te krijgen", verklaart bestuurder Jan Berghuis. "Er moet iets gebeuren, anders blijft er niemand over! De gemiddelde leeftijd in de metaal is 52 jaar."

Vorig jaar startte een proef met 15 metaalwerkers in Rotterdam. Ze moeten na twee jaar cursus in deeltijd hun lesbevoegdheid op zak hebben. Een voltijd-lerarenopleiding aan een hogeschool had hen vier jaar gekost. Alle kosten tijdens de opleiding, per docent ruim een ton, worden gedeeld door de bedrijfstak en het ministerie van Onderwijs.

"Voor het vak installatietechniek zijn we in gesprek met 23 mbo-instellingen", zegt Kraaijeveld. "Ook zij kunnen onze zij-instromers gebruiken." Afgelopen maand startten bovendien cursussen in Overijssel, die ook toegankelijk zijn voor bakkers en horeca-werknemers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.