De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Top van Rabobank
Groep gehoord in
Anwas-affaire

Van een onzer verslaggevers

   
 

UTRECHT/ZUTPHEN - Directievoorzitter Hans Smits en financieel directeur Wim van der Goorbergh van Rabobank Groep worden medio december gehoord in de D'n Anwas-affaire. De namen van beide Rabo-bestuurders komen voor op een lijst van bijna dertig personen die als getuigen zijn opgeroepen in een gerechtelijk vooronderzoek naar de affaire. In de zaak zijn drie oud-bestuursleden van de beleggingsclub verdacht, evenals twee oud-medewerkers van Rabobank Doetinchem en de betreffende Rabobank zelf.

Bij de D'n Anwas-affaire draait het om één club van ruim 200 gedupeerde beleggers en een schade van miljoenen. Die schade ontstond doordat de Rabobank in Doetinchem, aan wie de club het beheer van zijn ingelegde gelden had toevertrouwd, zich niet hield aan het door de leden voorgeschreven beleggingsbeleid. De affaire kostte de Rabobank tot dusver vele tientallen miljoenen guldens.

Zo keerde de bank half november '98 al een eerste schadevergoeding uit van ƒ17,7 miljoen. Bijna twee jaar later volgde na langdurig juridisch touwtrekken een tweede vergoeding, van nog eens ƒ20,5 miljoen. Koud een maand eerder (in september van 2000) werd in een aan D'n Anwas-affaire gelieerd geschil met oud-Rabo-medewerker Ton Bazelmans ook al door de Rabobank geschikt, voor ongeveer ƒ6 miljoen. Bazelmans wordt algemeen beschouwd als de man die de D'n Anwas-affaire aan de grote klok hing.

Met een groep particuliere beleggers zou voor nog eens enkele tientallen miljoenen guldens óók overeenstemming zijn bereikt, maar dat heeft de Rabobank nooit willen bevestigen. Oud-directeur H.W. van Rabobank Doetinchem, één van de verdachten, zou daarnaast en mede in ruil voor discretie tot aan zijn pensioen worden doorbetaald. W. vocht zijn ontslag door de Rabobank in eerste instantie aan, om een week later in te zien dat door alle gebeurtenissen een onwerkzame situatie was ontstaan.

Met alle schikkingen en overeenkomsten kwam een einde aan het 'civielrechtelijke traject'. Strafrechtelijk lijkt echter nog een heel lange weg te gaan. Zo stonden de getuigenverhoren aanvankelijk gepland voor de periode 17 september tot en met 14 december van dit jaar, met 17 en 18 december als uitloopdagen. Of aan die planning kan worden vastgehouden, is de vraag: Smits en Van der Goorbergh moesten eigenlijk op 20 september al verschijnen, maar hun verhoor staat nu voor medio december gepland.

Beide Rabo-bestuurders, voor Smits gaat het om erfenis van voorganger Herman Wijffels, zijn zelf niet verdacht. Drie oud-bestuursleden van D'n Anwas zijn dat wel; twee van hen van valsheid in geschrifte en oplichting en verduistering (ze zouden gesjoemeld hebben met maandoverzichten van effectenportefeuilles en de effectenadministratie van de beleggingsclub). De oud-medewerkers van Rabobank Doetinchem toenmalig directeur W. en toenmalig manager van de effectenafdeling H.E. worden eveneens verdacht van valsheid in geschrifte, alsmede van oplichting en verduistering. Daarnaast wordt hun uitlokking en medeplichtigheid aan belastingfraude voor de voeten geworpen.

Dat de top- en tweede man van Rabobank Groep Smits en Van der Goorbergh moeten getuigen, wordt bevestigd door een raadsman van de verdachten. Het openbaar ministerie in Zutphen wil bevestigen noch ontkennen dat de Rabo-top op de lijst van te horen personen voorkomt. "Namen noemen is voor de betrokkenen te belastend", legt persofficier Jan Buttinger die terughoudendheid uit. Een woordvoerder van Rabobank Groep bevestigt de oproep. Het verschuiven van de datum ligt niet aan de agenda's van de bestuurders, aldus de zegsman nog.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.