ROTTERDAM - De spectaculaire stijging van de huizenprijzen van de laatste jaren komt op korte termijn tot stilstand. Vanaf eind volgend jaar vallen zelfs forse prijsdalingen te verwachten. Dat stellen twee onderzoekers van de Technische Universiteit Delft in het economenvakblad ESB van deze week.
Voor dit jaar gaan de onderzoekers nog uit van een prijsstijging van 7 procent, iets boven de 6 procent waar de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) voor dit jaar op rekent.
Volgens het onderzoek valt die stijging in 2002 al scherp terug tot onder de 1 procent. Daarna volgen de echt magere jaren en worden de huizen jaarlijks zelfs vier tot vijf procent goedkoper. Pas in 2009 ligt de prijsdaling weer onder de 1 procent.
Ook een lagere hypotheekrente kan de daling volgens onderzoekers P. Boelhouwer en P. de Vries niet tegenhouden. Als de rente jaarlijks met een kwart procent terugzakt tot een niveau van 3,7 procent is bereikt, worden de huizen nog duurder tot eind 2002. Maar daarna gaan de prijzen drie jaar lang omlaag.
Als de hypotheekrente daarentegen met een kwart procent per jaar omhoog gaat, blijven de huizenprijzen volgend jaar nog stabiel. In de daarop volgende vier jaren volgt dan echter een ineenstorting van de prijzen van koopwoningen met niet minder dan zes tot zeven procent per jaar.
In de voorspelling van de Delftse onderzoekers is nog geen rekening gehouden met de economische gevolgen van de terroristische aanslagen in de VS.
Hun onderzoek past in de trend van een teruglopend vertrouwen onder consumenten, waardoor mensen steeds voorzichtiger worden met hun uitgaven. Dat blijkt ook al uit het feit, dat steeds meer mensen hun geld veilig op de spaarbank zetten. Over de eerste acht maanden van dit jaar bedroeg het spaarsaldo 28,9 miljard gulden, liefst dertien keer zo veel als in dezelfde periode van vorig jaar.
Daar komt bij dat de banken in verband met de verslechterde economische vooruitzichten, nog eens versterkt door de onzekerheid als gevolg van de aanslagen in de VS, steeds voorzichtiger worden met het verstrekken van hypotheken. Ook daardoor loopt de vraag naar huizen terug, wat een dempend effect heeft op de prijzen.