DEN HAAG - Minister Jorritsma (Economische Zaken) wil de enorme administratieve lastendruk van het bedrijfsleven volgend jaar met bijna 1 miljard gulden gaan verminderen en ook na 2002 verder omlaag brengen.
Vandaag bespreekt de ministerraad een uitvoerig plan van aanpak van de bewindsvrouw om opnieuw te snoeien in de vele miljarden guldens die het bedrijfsleven nu jaarlijks aan administratieve lasten kwijt is.
Het invullen van allerlei formulieren en het voldoen aan allerlei veiligheids- en milieueisen zorgt daarbij vaak voor veel irritatie bij de ondernemers, die hun tijd en geld veel liever besteden aan zakelijke activiteiten.
Met de extra maatregelen komt Jorritsma tegemoet aan een breed levende wens in de Tweede Kamer, die begin dit jaar op initiatief van D66-Kamerlid Ravesteijn eiste dat de lasten snel fors verder zouden worden verlaagd.
Volgens de Kamer komt Jorritsma niet onder een krachtige extra aanpak uit omdat het kabinet er tot nu tot bij lange na niet in geslaagd is om de eerder geformuleerde doelstelling om de lastendruk met 25 procent te verminderen te realiseren.
Jorritsma erkende dit ruiterlijk, maar maakte tegelijk duidelijk dat het zeer moeilijk is om nog eens fors in de lastendruk te snijden omdat de meeste makkelijke oplossingen reeds gerealiseerd zijn.
De afgelopen maanden heeft de bewindsvrouw echter in overleg met haar collegaministers nog eens stevig de stofkam gehaald door een groot aantal regels en voorschriften die ofwel geschrapt dan wel vereenvoudigd kunnen worden.
Een zeer belangrijk deel van de kostenbesparing die Jorritsma denkt te bereiken zal volgens de bewindsvrouw worden gerealiseerd via de volgens planning volgend jaar in werking tredende wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten, kortweg 'walvis' genoemd.
Zo worden via deze wet eindelijk het premieloon en uitkeringsloon samengevoegd tot één loonbegrip, hetgeen tot een grote vereenvoudiging en dus lagere administratieve lasten leidt. Daarnaast wordt het SV-uitkeringsloon gelijk aan het SV-premieloon, waardoor bedrijven minder vaak gegevens hoeven te verstrekken omdat deze reeds bekend zijn bij de uitvoeringsinstellingen. Verder wordt in de wet walvis ook de dagloonsystematiek drastisch vereenvoudigd door over te stappen op één uniforme dagloonregeling.