AMSTERDAM - Beleggers konden er gisteren geen genoeg van krijgen. Bijna alle fondsen op het Damrak sloten hoger in navolging van de gunstige stemming op de Amerikaanse beurzen. De toonaangevende AEX-index dikte 4,7% aan tot 458,83 punten. Dat is een stijging van meer dan 20 punten. De Midkappers bleven wat achter, maar zetten met een plus van 3,0% eveneens een mooie stijging neer.
Bovendien werd er in Amsterdam weer een mooie omzet neergezet. "Meer dan anderhalf keer zoveel als we de laatste weken gewend waren", sprak een handelaar.
Het waren vooral de plannen van de Amerikaanse regering die hun effect op de beurskoersen niet misten. President Bush kondigde woensdag aan om zo'n $60 miljard in de economie te pompen. Dat bedrag komt nog bovenop het bedrag van $55 miljard dat de Amerikaanse president vlak na de aanslagen van 11 september beloofde.
Toch heeft de AEX-index nog niet het niveau van voor 11 september, de dag van de aanslagen op de Verenigde Staten. Op 10 september sloot de belangrijkste Amsterdamse graadmeter op 483 punten. Dat is 25 punten meer dan nu. Als er echter nog een dag als gisteren volgt, komt die 483 punten weer binnen handbereik.
Handelshuis Hagemeyer was de koploper onder de AEX-fondsen. De beurswaarde dikte met 21% aan. Een aandeel kost inmiddels EUR15,25. Het bedrijf haalt meer dan de helft van de omzet uit de Verenigde Staten.
Verder profiteerde de hightech-sector van de koopjesjacht van beleggers. Dat kwam mede door uitspraken van de bestuursvoorzitter John Chambers van netwerkleverancier Cisco Systems. Hij voorziet dat het bedrijf in het huidige kwartaal winst zal maken. Analisten hielden tot nu toe rekening met een verlies.
De Amsterdamse hightech-aandelen maakten een sprong. De koers van ASM International nam met 22,2% toe tot EUR13,50. Ook ASML deed het goed met een sprong van 16,4% tot EUR14,15. Automatiseerder Ordina kreeg er 15,5% bij; CMG steeg 12,4% in waarde.
Alle ogen waren gisteren vooral gericht op KLM. De maatschappij maakte bekend dat het als gevolg van de luchtvaartcrisis 2500 banen zal schrappen. Maar beleggers vonden dat het bedrijf de afgelopen weken genoeg afgestraft is. Er kwam een eurodubbeltje bij op EUR8,80.
KPNQwest zag de koers met 8,7% oplopen tot EUR4,77. Moederbedrijven KPN en het Amerikaanse Qwest zijn met elkaar in gesprek over de hoogte van elkaars belang. Beide bedrijven houden momenteel elk een aandelenpakket van 44% in het kabelnetwerkbedrijf. En dat werkt niet naar wens van de twee moeders. Qwest is er voorstander van dat één van de twee moeders een meerderheid verwerft. KPN wil zijn belang eerder verkopen dan april 2004, zoals is afgesproken. Gesprekken zouden inmiddels gaande zijn.
IHC Caland heeft gisteren in een bliksemactie een aandelenuitgifte afgerond. Daarmee haalde het Schiedamse offshore-bedrijf EUR119 miljoen op. Het aantal aandelen IHC Caland groeide daardoor met 8,6%. De beurskoers hield zich goed. Er ging slecht 1,7% af op EUR47,70.
Analisten van SNS Securities hebben hun beleggingsadvies voor de aandelen Landis neerwaarts bijgesteld van 'kopen' tot 'afbouwen'. De overname van Detron dreigt volgens de analisten uit te lopen op een fiasco. Bovendien zeggen ze bewijzen te hebben dat de resultaten van de automatiseerder in de eerste helft van het jaar met 50% zijn teruglopen.
De analisten van SNS Securities voelen zich bedonderd door Landis-baas Paul Kuiken. Die beweerde vorige maand juist dat de resultaten met 50% waren gestegen. Op de beurs wisselen de aandelen Landis voor EUR2,50 van eigenaar. Dat is 1 eurocent hoger dan het slot van woensdag.