PARIJS - De Franse politie beschikt over concrete aanwijzingen dat de ontploffing van de kunstmestfabriek AZF in Toulouse op 21 september mogelijk toch een terroristische aanslag was. Op de plek des onheils is het lijk gevonden van een fundamentalistische moslim die kleding droeg op een wijze waarop zelfmoordterroristen dat doorgaans doen.
De 35-jarige, in Tunesië geboren Hassan Jandoubi was via een uitzendbureau pas vijf dagen werkzaam in de fabriek. Daags na de aanslagen in de Verenigde Staten kreeg hij ruzie met collega's die hun medeleven met de slachtoffers wilden betuigen door een Amerikaanse vlag op te hangen. De Tunesiër was lid van de fundamentalistische Mirail beweging, die onder moslims in de buitenwijken van Toulouse een grote aanhang heeft.
Een politiefunctionaris die bij het onderzoek is betrokken, maakte bekend dat Jandoubi twee broeken, vier t-shirts, vier onderbroeken en twee dikke gewaden over elkaar heen aan had. Volgens de agent zouden zelfmoordterroristen zich ook altijd zeer dik aankleden.
Het Franse dagblad Le Parisien meldde dat na deze ontdekking politieagenten pas na vijf dagen toestemming kregen om het appartement van Jandoubi te onderzoeken. Het appartement van de Tunesiër bleek toen echter volledig leeg. Geen kleren, geen etenswaren, zelfs geen boeken of tijdschriften werden aangetroffen.
Op de dag van de explosie, waarbij 29 doden vielen, maakte de officier van justitie bekend dat de oorzaak vrijwel zeker een bedrijfsongeval was. In het productieproces zouden twee chemische stoffen abusievelijk gemengd zijn. Vorige week uitten experts echter twijfels of een dergelijk ongeluk zo'n grote explosie tot gevolg kon hebben.
Minister Yves Cochet van Milieu noemde toen al een terroristische aanslag een mogelijke oorzaak die serieus moest worden onderzocht. Vandaag herhaalde de bewindsman dat, maar hij benadrukte tevens dat de hypothese van een bedrijfsongeval nog steeds niet uitgesloten mag worden.