De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Blair openbaart bewijs Bin Laden

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft gisteren documenten openbaar gemaakt die zouden bewijzen dat de Saoedische terrorist Osama bin Laden achter de aanvallen op Amerika zit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Blair ontmoette gisteren in het Kremlin de Russische leider Poetin. (Foto: AP)
In een speciale zitting van het Britse Lagerhuis overlegde hij de documenten aan de parlementsleden. Er bestaan ook directere bewijzen van Bin Ladens betrokkenheid, zei Blair, maar die kunnen om veiligheidsredenen niet openbaar worden gemaakt.

Volgens Blair is van zeker drie van de negentien vliegtuigterroristen vastgesteld dat ze in contact stonden met Bin Laden. Eén van hen speelde een belangrijke rol bij de aanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika (1998) en bij de aanslag op de USS Cole in Jemen (2000). Ook bij die terreurdaden was Bin Laden betrokken, zei Blair. "Voor mij en de andere ministers, die alle informatie hebben bestudeerd, bestaat er geen twijfel dat Bin Laden en zijn netwerk voor de aanslagen van 11 september verantwoordelijk zijn", aldus Blair.

Zo zegt de Britse regering na de aanvallen te weten zijn gekomen dat Bin Laden voor de elfde september heeft aangegeven dat hij op het punt stond een grote aanval op Amerika te lanceren. De planning van die terroristische acties is gedaan door een assistent van Bin Laden, zo staat in de documenten. Ook wordt een uiteenzetting gegeven hoe de aanvallen van 11 september vergelijkbaar zijn met eerdere acties door Bin Ladens terreurnetwerk. Verder zouden handlangers van de terreurleider gewaarschuwd zijn voor die bewuste dinsdag naar Afghanistan terug te keren.

Blair kondigde aan dat militaire vergeldingsacties zullen volgen. "Het zal moeilijk zijn, maar er is geen gemakkelijke weg", zei de premier. Wanneer de aanval zal worden ingezet, zei Blair niet. Om de coalitie tegen terreur te versterken, had Blair gistermiddag in Moskou overleg met de Russische president Vladimir Poetin, die de EU en de NAVO steun heeft toegezegd in de strijd tegen terrorisme.

Voor het onderhoud prees Blair het leiderschap van Poetin en noemde dat van het grootste belang voor het smeden van een coalitie tegen terrorisme. Vandaag vliegt hij door naar Islamabad, de hoofdstad van Pakistan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.