De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Crisisberaad in Eindhoven
   
 

EINDHOVEN - Speurend naar de uitgang in het labyrint van vormverlies en toenemende twijfel is praten doorgaans de eerste optie bij een Nederlandse voetbalclub. PSV deed de afgelopen dagen veel gespreksstof opwaaien. De bezem blijft nog even in de kast, maar er gaat de komende weken wel iets veranderen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
PSV-trainer Erik Gerets geniet nog steeds het vetrouwen.
Het moment was, tussen twee trainingen door, bewust gekozen. Zes internationals zijn op tournee, het trainingscomplex lag er vredig en verlaten bij. Televisieploegen en supporters waren net de deur uit toen het kwartet zwaargewichten arriveerde: Harry van Raaij (voorzitter), Peter Fossen (directeur algemene zaken), Fons Spooren (directeur commerciële zaken) en Frank Arnesen (adviseur technische zaken). Van Raaij deed nog wel zijn best om de ernst van de ontmoeting te verbloemen - "We hebben wel vaker overleg met elkaar" - maar gaf later toe dat het gesprek een (niet alledaags) initiatief van de spelers was.

Zelfs doelman Ronald Waterreus en aanvoerder Mark van Bommel, allebei langdurig geblesseerd, hadden meldingsplicht. Zo vreemd was dat ook weer niet. Het duo maakt deel uit van de spelersraad, die verder bestaat uit Ernest Faber, Patrick Lodewijks en Arnold Bruggink. Zondag, de ochtend na de vierde nederlaag tegen Vitesse, hadden de spelers al de koppen bij elkaar gestoken. Ook deze bijeenkomst diende geheim te blijven. Er moest wat onvrede uit de lucht gehaald worden; wie dat wilde kon zijn zegje doen. Daarna was De Herdgang twee dagen lang min of meer verboden terrein. Iedereen kon thuis zijn bovenkamer verder opruimen.

Duidelijk is inmiddels wel dat de meerderheid nog steeds achter de trainer staat. Zelf voelt Gerets dat ook zo. "Als ik zie hoe er getraind wordt, kan ik me niet voorstellen dat de chemie tussen trainer en spelers uitgewerkt zou zijn. Die verhalen verschijnen, maar dat is normaal als het slecht gaat. Dan wordt alles naar boven gehaald. Zo steekt de voetbalwereld nu eenmaal in elkaar." "

Volgens Gerets heeft ook de PSV-top het vertrouwen in hem niet verloren. "Ze spreken dat niet uit. Hoeft ook niet; ik weet dat het zo is." Na de ietwat geheimzinnige bijeenkomst achter de gesloten lamellen sprak Van Raaij zich inderdaad niet zo resoluut uit, maar: "Zoals Erik dat omschrijft, klinkt het goed. Want als een voorzitter zegt dat hij het volste vertrouwen heeft in de trainer, bedoelt hij meestal het tegenovergestelde, is het niet?"

Van Raaij hoorde de stem van de spelers, die vonden dat met vier nederlagen in zeven wedstrijden de bodem nu wel is bereikt. "Over bepaalde details hebben we gedachten gewisseld. Ze vonden dat ik moest weten wat er in de groep leeft", aldus de voorzitter.

Welke, dat wilde niemand kwijt. Van Bommel: "De kracht van PSV is dat alle interne problemen binnenskamers blijven. Dit is iets tussen de betrokkenen op De Herdgang. "Er is de afgelopen dagen veel gepraat, maar dat is een standaard-procedure in zo'n situatie. Vaak werkt zo'n gesprek verhelderend. We willen graag dat het hier rustig blijft. De kunst is nu om de crisis op die manier op te lossen."

Gerets noch Van Raaij dringt aan op versterking op korte termijn. "We hebben momenteel geen enkele intentie om iets te doen in die richting", sprak Van Raaij. Gerets: "Een speler moet direct een meerwaarde kunnen zijn en die liggen niet voor het oprapen. Aan paniek-aankopen hebben we niets. We hebben afgesproken de situatie nog even aan te kijken. Blijft het elftal pruttelen, dan zullen we het wellicht nog eens overwegen. Maar ik hoop dat moment te vermijden door een kentering in de prestaties tot stand te brengen."

Ook de man die zelden verloor in zijn leven - in elk geval nooit zo vaak in zo'n korte tijdspanne - trok zich terug en sloot de luiken voor de noodzakelijke zelfreflectie. "Ik heb er veel tijd voor genomen, is ook wel eens goed. Mijn conclusie is dat er in tactisch opzicht iets moet veranderen."

Hoe die veranderingen er op de tekentafel uit komen te zien, wil Gerets niet verklappen; daar is het te prematuur voor. "Het is aan ons om het te realiseren, maar ik heb wel het idee dat de ernst van de situatie tot iedereen is doorgedrongen." Hij blijft bewust in wij-termen praten. "Ook na die twee kampioenschappen heb ik nooit geschreeuwd dat het 'zij' het hebben gedaan, of 'ik'. Ik vind niet dat ik nu kan zeggen: het is aan jullie. Is de makkelijkste weg. De reactie moet van de spelers komen; de begeleiding van mij."

Radicale maatregelen à la Ajax acht Gerets uitgesloten. "We zullen niet opeens heel behoudend gaan voetballen; dat kan deze ploeg niet, dat wil de club niet en dat wil de achterban niet. Aanvallend voetbal is geen garantie voor vijftig kansen. Soms dwing je meer kansen af met twee aanvallers dan met vijf."

De aanpassing moet dus worden gezocht in de nuance. "Wedstrijden analyserend zie je dat we regelmatig met vier, vijf aanvallende mensen spelen die bij balverlies niet snel achter de bal staan. Ook verdedigen we met vier mensen op lijn terwijl dat juist niet meer de bedoeling was. Als je die beelden ziet, loop je met je kop tegen de muur. Dan denk ik: hoe is dat in Godsnaam mogelijk?"

"Ten opzichte van vorig seizoen zijn de kwaliteiten van de spelers hetzelfde; het komt alleen op een andere manier tot uiting. Ik zal sommige spelers dus iets anders moeten laten spelen of andere spelers een kans moeten geven. Nee, veel puzzelwerk is het niet. Ik heb goed de tijd genomen om mijn ideeën in persoonlijke gesprekken duidelijk te maken. Verder kan ik alleen maar hopen op het voetbalintellect van de spelers."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.