De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wessanen haalt een
zesde van de eigen
aandelen van beurs

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
In plaats van zelf investeren geeft Wessanen een deel van de goed gevulde kas aan zijn aandeelhouders. (Foto: Emiel van Lint)
AMSTERDAM - Koninklijke Wessanen maakte gisteren bekend maximaal 7% van de eigen (certificaten van) aandelen in te kopen. Daarnaast wordt nog eens 10% van de aandelen via een andere constructie van de beurs gehaald.

Het concern wil zo een deel van de goedgevulde kas doorsluizen naar de aandeelhouders. Wessanen haakt hiermee in op een trend. Bedrijven als Koninklijke Olie en Nedlloyd kondigden al eerder een inkoop-programma aan.

Wessanen heeft met de verkoop van de zuivelactiviteiten in de Verenigde Staten honderden miljoenen euro's in kas gekregen. En ook aan de beursgang van Campari, waarin Wessanen een groot belang heeft, houdt het voedingsmiddelenconcern aardig wat over. "Ze weten dus eigenlijk niet wat ze met het geld moeten doen", aldus een analist van Effectenbank Stroeve. "Ze geven het maar terug aan de aandeelhouders in de verwachting dat die er een hoger rendement over kunnen behalen. Anderzijds denken ze wel aan het belang van de aandeelhouders: ze vernietigen geen waarde."

In totaal haalt Wessanen 17% van de aandelen van de beurs. Het bedrijf koopt 7% rechtstreeks in en 10% van de aandelen verdwijnt via de zogeheten Kempen-route (Kempen naar zakenbank Van Kempen & Co). Bij deze route zijn noch het bedrijf, noch de aandeelhouders dividend- of inkomstenbelasting verschuldigd. Een deel van de agioreserve wordt hierbij via een omweg uitgekeerd aan de aandeelhouders. Deze moeten wel tien aandelen inruilen voor negen nieuwe, waardoor het geplaatst aandelenkapitaal uiteindelijk met 10% daalt.

De stap van Wessanen valt binnen een trend. De inkoop van eigen aandelen wint met name de laatste tijd aan populariteit. Door het aantal aandelen te verminderen waarover de bedrijfswinst moet worden verdeeld, kunnen bedrijven de koers van hun aandeel ondersteunen. Bovendien zorgt de extra vraag naar het aandeel voor een opstuwend effect op de koers. In een periode van dalende beurskoersen, is dat een aantrekkelijke optie.

Eerder dit jaar maakten Koninklijke Olie en Nedlloyd bekend eigen aandelen in te kopen. Koninklijke wil over een periode van 5 jaar minimaal 0,5% en maximaal 3% van het geplaatst aandelenkapitaal verminderen. Vlak na aankondiging kocht het olieconcern al miljoenen stuks in. En de beurskoers steeg.

Nedlloyd wil 10% van de aandelen terugnemen, circa 2,3 miljoen stukken. Als reactie op de bekendmaking (op 19 september) steeg de koers van het aandeel naar EUR15, een winst van 7,5%.

De inkoop van aandelen is een goede manier om de pot met geld van een onderneming deels terug te sluizen naar aandeelhouders. Dit argument gebruikt het voedingsconcern Wessanen. Een eventuele stijgende beurskoers is natuurlijk mooi meegenomen. Wessanen sloot gisteren een halve euro hoger op EUR9,70.

Wessanen had de inkoop al eerder aangekondigd. Toen werd de reductie van het aandelenkapitaal echter nog op tussen de 10 en 15% gesteld. Dat het percentage nu hoger is, is volgens een woordvoerder omdat de onderneming nog eens naar de balans heeft gekeken. "En er was heel veel kapitaal na de verkoop van de zuivelactiviteiten in de VS." Wessanen heeft daarbij ook naar de toekomst gekeken. Volgens de woordvoerder is er nog voldoende ruimte "om de acquisitie de we in gedachten hebben te doen". Wessanen wil verder uitbreiden in de gezondheidsvoeding.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.