
|
Sabena heeft een overbruggingskrediet van f275 miljoen gekregen. (Foto: AP)
|
BRUSSEL - De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd en krijgt nog genoeg geld voor een maand (275 miljoen) van de Belgische overheid om een direct faillissement te voorkomen.
In de komende weken wordt gepraat met particuliere investeerders om te kijken in hoeverre Sabena in zeer afgeslankte vorm overeind kan blijven, zo heeft de Belgische premier Verhofstadt gisteren laten weten. Zo niet, dan valt het doek.
De Belgische staat heeft 50,5% in Sabena, Swissair de rest. De Europese Commissie onderzoekt nog of de Belgische staatssteun door de beugel kan. Surseance van betaling was onvermijdelijk geworden nadat Swissair eerder deze week de stekker uit Sabena trok door zelf uitstel van betaling te vragen. Door de surseance kan Sabena zich voorlopig de schuldeisers van het lijf houden en verder vliegen.
De situatie bij Sabena werd acuut toen Swissair begin deze week zelf surseance vroeg en niet meer zoals afgesproken een bedrag van 300 miljoen in Sabena pompte. De Belgen willen wel een rechtszaak tegen Swissair vanwege het niet nakomen van investeringsafspraken, maar lijken kansloos. Inmiddels is de ontvlechting begonnen tussen Sabena en Swissair. Sabena heeft alle banden verbroken met Swissair en Swissair-dochter Crossair maar het is niet zo makkelijk om het verkoopnetwerk, dat gebundeld was, te scheiden.
Ook Swissair krijgt steun van de eigen overheid. De Zwitsers ontvangen een overbruggingskrediet van 660 miljoen. Net als bij Sabena kan Swissair daarmee één maand vooruit. Verwacht wordt dat daarna de voormalige dochtermaatschappij Crossair de meeste vluchten van Swissair overneemt.
Bij Sabena werken 12.000 mensen, de dochters DAT en Sobelair incluis. Dat zullen er nu vermoedelijk een derde minder worden. Sabena moet afslanken tot een kleine Europese maatschappij die op secundaire steden in Europa vliegt in aansluiting op het netwerk van de grote maatschappijen. Dat is precies hetzelfde wat Swissair ook wil gaan doen om te overleven. Maar de piloten van Sabena, die de afgelopen dagen al voor miljoenenverliezen hebben gezorgd door stakingen, voelen niets voor die 'Zwitserse' oplossing. Gistermorgen vroeg stemde het Sabena-personeel in krappe meerderheid in met het reddingsplan van topman Müller, dat al voorzag in 2000 ontslagen.