De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verdachte Clickfondszaak
krijgt andere rechter

   
 

AMSTERDAM - De rechtszaak tegen verdachte E.S. wordt niet behandeld door de rechters die zich eerder over andere zaken in operatie Clickfonds, de grootste beursfraudezaak van de Nederlandse geschiedenis, hebben gebogen.

Dat heeft de speciale wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam gisteren besloten.

De advocaten van de verdachte hadden gevraagd om andere rechters, omdat de rechtbank niet onpartijdig zou zijn door eerdere veroordelingen. De behandeling van de zaak tegen S. loopt nu waarschijnlijk vertraging op, omdat drie nieuwe rechters moeten worden aangesteld.

De rechtszaak tegen S. stond gepland voor november, maar wanneer nu de drie verse rechters aan de slag gaan, is nog onduidelijk. De advocaten van S. baseerden het wrakingsverzoek op de vonnissen in een eerdere zaak tegen drie vermeende handlangers van S. De rechter achtte vorig jaar november R.P., P.A. en H. van der K. schuldig aan omkoping en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Hoofdverdachte S. zou daar een belangrijke rol in hebben gespeeld, zo bleek ook uit de vonnissen. Volgens de advocaten kunnen de rechters uit deze zaak daarom niet meer onpartijdig kijken naar de verdediging van hun cliënt.

Voordat de wrakingskamer de advocaten in het gelijk stelde, wezen de drie rechters de eis van het Openbaar Ministerie af. Het OM vond dat het wrakingsverzoek te laat werd ingediend en daarom niet meer in behandeling genomen hoefde te worden. De vertraging lag echter niet bij de indieners maar bij de rechtbank.

Het wrakingsverzoek van gisteren was het vijfde sinds het begin van de rechtszaken in het kader van Operatie Clickfonds. Die begon in 1997 met invallen van justitie, de FIOD en de Economische Controle Dienst bij effectenhuizen en de beurs in Amsterdam. Sindsdien zijn diverse veroordelingen uitgesproken in zaken tegen enkele 'middelgrote verdachten'. Van de zware jongens kwam vorig jaar J.V., oud-directeur van effectenhuis Leemhuis & Van Loon, met de schrik vrij, toen het OM onzorgvuldig was opgetreden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.