De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Luchtvaartcrisis dreigt
KLM te bereiken

door Arnold Burlage

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Problemen bij Northwest zouden voor KLM een dramatische ontwikkeling betekenen. (Foto: CAPITAL PHOTOS)
SCHIPHOL - De luchtvaartcrisis, die in Europa inmiddels met Swissair en Sabena zware tol heeft geëist, begint nu ook gevaarlijk in de richting van de KLM te rollen.

President Doug Steenland van Northwest Airlines, alliantiepartner van de KLM op de Noord-Atlantische routes, heeft tijdens een informele bijeenkomst in Minnesota de Amerikaanse overheid gewaarschuwd, dat de financiële reserves van $3 miljard op dreigen te raken als de crisis lang gaat duren.

Problemen bij Northwest zouden voor de KLM een dramatische ontwikkeling betekenen, omdat de hele KLM-organisatie in de VS is opgerold en overgenomen door Northwest. Northwest-medewerkers hebben overal, onder andere op de luchthavens in de VS, de plaats ingenomen van de meer dan 700 KLM-medewerkers.

De Amerikaanse maatschappij bezorgt de KLM een leeuwendeel aan passagiers voor doorvoer naar bestemmingen in en buiten Europa. Het (deels) wegvallen van Northwest-operaties heeft ook directe invloed op die KLM-operaties. De Northwest-directie weigerde gisteren een toelichting op de waarschuwing. De federale overheid overweegt de luchtvaart tegemoet te komen met onder andere tijdelijke belastingmaatregelen.

Een KLM-woordvoerder zei gisteravond onder die omstandigheden ook niet op de alarmering te kunnen reageren. Inmiddels zijn bij Northwest al 10.000 personeelsleden ontslagen en is de productie met 20% verminderd.

De KLM maakt vandaag structurele maatregelen bekend, waaronder beperking van de productie tot 15% door vermindering van frequenties en een andere inzet van vliegtuigen. Alleen Atlanta verdwijnt uit het KLM-netwerk.

De maatregelen worden opgevangen door arbeidstijdverkorting en het stoppen met inhuren van tijdelijke uitzendkrachten. Gedwongen ontslagen zijn, volgens vakbondskringen, op dit moment van de crisis nog onwaarschijnlijk. Maar naarmate de malaise langer aanhoudt, worden die niet uitgesloten. De KLM-directie zou volgens dezelfde bronnen een beroep op de vakbonden willen doen voor uitstel van de eindejaarsuitkering.

Ook KLM-dochter Transavia moet snijden in de eigen organisatie. Het aantal vluchten zal vanaf 1 november tijdelijk worden verminderd. Besloten is de zaak half december opnieuw te bekijken. Het bedrijf maakte al eerder een personeelsstop bekend. Transavia vliegt vooral op Europese, mediterrane bestemmingen.

De Swissair vloot kiest vermoedelijk vandaag weer het luchtruim na een staatssteun van EUR303 miljoen. Zo kan in elk geval tot 28 oktober worden gevlogen. De complete vloot van het in moeilijkheden geraakte Swissair bleef gisteren voor de tweede dag aan de grond. De maatschappij moest de vluchten staken, omdat het geld voor brandstof niet meer betaald kon worden. In Zwitserland is kritiek losgebarsten op de banken, die financiële overbruggingshulp van de regering van de hand hebben gewezen, zonder Swissair zelf te redden.

De luchtvaartmaatschappij Crossair, waarvan de Swissair Group de 70% van de aandelen aan de banken Credit Suisse en UBS heeft verkocht, heeft een deel van de vluchten binnen Europa overgenomen, waaronder drie van de vijf vluchten van en naar Amsterdam.

Crossair, tot deze week de regionale lage kosten dochtermaatschappij van Swissair, zal met een doorstartoperatie uiteindelijk wellicht tweederde van de vluchten van Swissair overnemen. De dienstregeling voor de doorstart moet al met het ingaan van de winterdienstregeling op 28 oktober gereed zijn.

De KLM heeft gisteren passagiers met waardeloos geworden Swissair- tickets aangeboden om die naar iedere bestemming in Europa te vliegen voor een bedrag van euro 75, inclusief de antiterreurtoeslag van 5 dollar. De KLM wil op die manier de reizigers uit de problemen helpen. "De verwerving van nieuwe toekomstige passagiers speelt bij die investering op dit moment natuurlijk wel degelijk een rol van betekenis", geeft een KLM-official toe.

Voor de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena is gisteren uitstel van betaling aangevraagd met een noodkrediet van euro 125 miljoen van de Belgische regering in het vooruitzicht.

Een dag eerder werd al surseance van betaling aangevraagd voor Swissair, dat een belang van 49,5 procent bezit in Sabena. Swissair heeft verder belangen in South African Airlines, het Poolse Lot, TAP Air Portugal, de Franse regionale maatschappijen Air Littoral, Air Liberté en AOM, alsmede in de Duitse chartermaatschappij LTU. In hoeverre die maatschappijen nu ook in ernstige moeilijkheden komen is nog onduidelijk.

Luchtvaartmaatschappijen in de VS hebben dinsdag forse tariefverlagingen aangekondigd, vooral om het zakelijk verkeer weer op gang te brengen. Op business-classtickets worden kortingen tot 50% gegeven. KLM-partner Northwest Airlines verlaagde die tarieven niet 'omdat die nog steeds aantrekkelijker zijn'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.