De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nederlands bedrijf
aangeklaagd door
film- en muziekindustrie

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Amerikaanse muziek- en filmindustrie klaagt het Nederlandse bedrijf FastTrack aan wegens het verspreiden van Kazaa, zeer populaire gratis software waarmee gebruikers via internet bestanden uit kunnen wisselen. Eerder legde een Amerikaanse rechter Napster al sterk aan banden.

De technologie van Kazaa wordt ook in de programma's MusicCity en Grokster gebruikt, reden waarom ook deze twee bedrijven aangeklaagd worden. In een half jaar tijd werden de drie omstreden programma's in totaal 35 miljoen keer gedownload.

Het zal voor de muziek- en filmindustrie lastig zijn Kazaa te stoppen. Het programma werkt, in tegenstelling tot Napster, niet met een centrale database waarin de gegevens opgeslagen worden. De software is dus niet te stoppen door zoals bij Napster bij de rechter te eisen dat de stekker uit de centrale computer getrokken wordt. Wie de software al in zijn bezit heeft, kan deze altijd blijven gebruiken.

Op elk moment van de dag wisselen rond de 600.000 mensen tegelijkertijd bestanden uit met behulp van de programma's. Behalve muziek in het populaire MP3-formaat is het ook mogelijk films, plaatjes en documenten uit te wisselen. Nieuwe films zijn regelmatig via Kazaa binnen te halen, nog voordat zij in de bioscoop te zien zijn. Per dag worden door gebruikers miljoenen bestanden uitgewisseld, zonder dat zij daar voor betalen.

De muziek- en filmindustrie stelt grote schade te leiden door het onderling uitwisselen van de bestanden. Kazaa kondigde bij de start al aan naar een model toe te willen waarbij gebruikers betalen voor beschermde werken die ze downloaden. Besprekingen hierover met de muziekindustrie liepen tot nog toe echter op niets uit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.