De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX beperkt de schade
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft zich gisteren redelijk goed kunnen herstellen van de verliezen die in de morgen waren geïncasseerd. Vooral dankzij een opkrabbelend Wall Street sloot de AEX met 'slechts' 4,46 punten verlies op 438,37. Dat is een verlies van 1,0%. Op het dieptepunt van de dag had de index op een verlies van ruim 13 punten gestaan.

De stemming blijft echter uiterst nerveus, meldde een handelaar. De gespannen internationale situatie, de reeks winstwaarschuwingen en de angst onder beleggers voor nog verdere koersdalingen zijn de belangrijkste oorzaken. Een renteverlaging, zoals dinsdag door de Fed, doet daar weinig aan af.

Die renteverlaging, de negende van dit jaar, zal volgens een meerderheid van de Amerikaanse handelaren niet de laatste van dit jaar zijn. Zij verwachten zelfs nog twee renteverlagingen, zo bleek uit een gisteren gehouden steekproef: een kwart procentpunt in november en eenzelfde verlaging de maand erna. Dat zou de rente op een historisch laag niveau van 2% brengen.

Vraag is of verdere verlagingen nog veel effect sorteren. Volgens analist Bert Burger (Effectenbank Stroeve) zal een rentestap op termijn nog wel helpen, maar dreigt het rentewapen bot te worden. "Het zal op dit niveau niet veel bedrijven meer over de streep trekken om te investeren. Dat geldt ook voor consumenten. Als je je zorgen maakt over je baan, ga je nu geen extra geld lenen omdat dat iets goedkoper is geworden."

Bovendien neemt het risico toe dat de obligatiemarkt zich zorgen gaat maken over de inflatie, waardoor de lange rente juist zou kunnen oplopen, aldus Burger. "En die is weer van belang voor onder andere de hypotheekrente."

Analisten kijken daarom met een schuin oog naar de fiscale maatregelen, die de regering-Bush kan nemen. Eén van de voorstellen is om de vermogensbelasting te verlagen. Burger: "In deze hoek zit wat meer speelruimte om de economie te helpen. Aan de monetaire kant is die min of meer opgesoupeerd."

Stroeve rekent inmiddels op een krimp van de Amerikaanse economie in het derde en het vierde kwartaal van dit jaar. De eerste drie maanden van 2002 zullen volgens de effectenbank een klein plusje laten zien, waarna het herstel in het tweede kwartaal "flink zal aantrekken".

Waar de bodem in de aandelenmarkt ligt, blijft overigens koffiedik kijken. Technisch analist Royce Tostrams is nog steeds uiterst somber gestemd over de ontwikkelingen. In juli waarschuwde hij er al voor dat de AEX-indexdoor de grens van 500 punten zou kunnen zakken. Hij ziet weliswaar ook nu nog steeds voor de AEX een belangrijk steunpunt op de 350, maar het is volgens hem niet ondenkbaar dat de index ook door dat niveau heen zakt. En gebeurt dat, dan zou de index wel eens naar de 300 en misschien ook wel de 200 punten kunnen gaan, zo waarschuwt hij.

KLM moest gisteren EUR0,20 terug naar EUR8,70. De gevolgen van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten dreigen voor de luchtvaartmaatschappij steeds ernstiger te worden. Vandaag zal het concern nieuwe capaciteitsbeperkingen in het vluchtschema afkondigen, zo liet topman Leo van Wijk gisteren weten. Op berichten, dat het daarbij om een vermindering van gemiddeld 15% zou gaan, wilde hij niet ingaan.

Partner Northwest Airlines heeft inmiddels de Amerikaanse overheid gemeld dat haar financiële reserve van $3 miljard onvoldoende kan zijn om te blijven vliegen als de reiziger zo massaal thuis blijft zitten of de voorkeur blijft geven aan alternatieve vervoersmogelijkheden.

Dat zou KLM niet alleen financieel hard treffen, ook organisatorisch dreigt de maatschappij dan in grote problemen te komen. Veel (afhandelings)diensten van de KLM in de VS zijn immers inmiddels overgenomen door Northwest. Kunnen die niet of nauwelijks nog worden uitgevoerd dan treft dat dus ook de KLM-reiziger.

Maar zover is het nog niet: de federale overheid heeft laten doorschemeren dat er op fiscaal gebied wellicht iets voor de gedupeerde luchtvaartmaatschappijen gedaan kan worden. Daarnaast wordt geprobeerd om door tariefsverlagingen de reizigers weer in het vliegtuig te krijgen. Morgen zal blijken wat de gevolgen van de ramp zijn geweest op KLM: dan worden de beladingsgraadcijfers over de afgelopen maand bekend. En die zullen slecht zijn. British Airways zag in ieder geval zijn bezettingsgraad in september al tot 69,2% inzakken.

De verzekeraars bevonden zich gisteren aan de aanbodzijde van de markt. ING daalde EUR0,71 naar EUR28,66, Aegon moest EUR1,22 terug tot EUR26,52 en Fortis sloot EUR0,27 lager op EUR26,68. Volgens diverse bronnen heeft de Duitse herverzekeraar Münchener Re aan collega-verzekeraars gevraagd lopende contracten te herzien en zonodig te annuleren. Aanslagen als in de VS zouden niet meer gedekt moeten worden worden, meent Münchener Re.

In de voedingsmiddelenhoek steeg Wessanen een halve euro tot EUR9,70. Het concern kondigde gisteren aan het aandelenkapitaal met maximaal 17% te willen verminderen. Niet door alles eenvoudig in te kopen op de beurs, zoals andere bedrijven doen, maar door een wat ingewikkelder constructie. Maximaal 7% wordt 'gewoon' ingekocht; de rest gaat via de als 'Kempen-route' bekende constructie.

Bij die laatste hoeft geen inkomsten- en dividendbelasting te worden betaald. Eerst wordt agioreserve omgezet in nominaal aandelenkapitaal. Uit dit vergrote nominale kapitaal wordt vervolgens EUR0,92 in contanten per aandeel terugbetaald aan aandeelhouders, dat komt overeen met 10% van de slotkoers van afgelopen dinsdag. Ten slotte vindt er een aandelen ruil plaats. Elke tien bestaande aandelen worden omgewisseld in negen nieuwe, waardoor de beoogde kapitaalsreductie van 10% wordt bereikt.

Al het moois over de groeipotentie voor zijn onderdeel Food Specialties mocht de koers van het DSM-concern gisteren niet baten. Het aandeel eindigde EUR0,20 lager op EUR30,75. De concerntop is naarstig op zoek naar een overnamekandidaat voor het snel groeiende bedrijfsonderdeel, zo bleek tijdens een persbezoek aan een aantal Italiaanse vestigingen van DSM.

Door de beursgang van dochter Priority Telecom blijkt het financieringsgat van kabelmaatschappij UPC groter te zijn geworden. In plaats van EUR350 à a EUR850 miljoen rekent UPC nu op een tekort van een half tot een heel miljard euro, zo bleek gisteren. Het aandeel sloot nog eens 3 eurocent lager op EUR0,37.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.