AMSTERDAM - Het strafrechtelijk onderzoek naar de aandelenhandel van Cor Boonstra vergt meer tijd. De zaak is ingewikkelder dan het Openbaar Ministerie dacht.
Het OM streeft er nog wel naar voor het einde van dit jaar een 'vervolgbeslissing' te nemen. Dit zei woordvoerder R. Meulenbroek van het parket Amsterdam gisteren.
Het OM besloot eind april tot het strafrechtelijk onderzoek. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) had aangifte gedaan. De oud-bestuursvoorzitter van Philips zou zich schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis in aandelen Endemol. Zijn vriendin Sylvia Toth was commissaris bij dit bedrijf.
Het OM verwachtte in eerste instantie vlak na de zomer op basis van een afgerond onderzoek een beslissing te kunnen nemen. ,,Die inschatting was te positief gesteld. Dit soort zaken blijken altijd ingewikkelder te zijn en meer tijd te vergen.''
Bovendien kwam recent Ahold erbij, aldus de woordvoerder. Als commissaris van het supermarktconcern handelde Boonstra in aandelen Ahold in een periode dat dit verboden was. De STE deed hiervan een paar weken geleden aangifte.
Het OM moet uiteindelijk besluiten of het de 'zaak-Boonstra' voor de rechter brengt. Ook een schikking is een mogelijkheid. De officier van justitie kan ook beslissen de zaak te seponeren.
Boonstra trok zich terug als commissaris bij Ahold. Dinsdag werd bekend dat hij ook stopt als commissaris bij Sara Lee/DE. Hij gaf hiervoor geen reden op. In een eerder stadium zag hij (voorlopig) af van toekomstige commissariaten bij Heineken en ABN Amro wegens het strafrechtelijke onderzoek tegen hem.
De Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit bevestigde woensdag dat Boonstra zich eind vorige maand heeft teruggetrokken uit de raad van toezicht. De stichting steunt musea steunt bij de aankoop van kunstwerken.