
|
Palestijnse schoolmeisjes demonstreren in Hebron om hun leeftijdgenootje Mohammed al-Durra te herdenken, die gisteren een jaar geleden voor het oog van de televisiecamera's stierf door Israëlische kogels. (Foto: EPA)
|
TEL AVIV - Het Israëlische leger heeft een strook land van een kilometer bezet op Palestijns gebied in de Gazastrook en zo een bufferzone gecreëerd rond de dinsdagavond overvallen joodse nederzetting Elei Sinai waarbij twee teenagers om het leven kwamen.
De Israëlische operatie ging met veel machtsvertoon gepaard. Tanks, bulldozers, gevechtshelikopters en marineschepen werden ingezet. Palestijnse landbouwgrond werd vernield en Palestijnse vissers werden de haven weer ingejaagd door de Israëlische marine. Circa tien Palestijnse politieposten werden met de grond gelijk gemaakt. Bij de acties kwamen zes Palestijnen om, vier van hen zaten in een auto die door een tankgranaat werd geraakt. Als gevolg van de explosie werd ook een omstander gedood. De andere dode viel bij een vuurgevecht tussen de Palestijnen en de Israëlische soldaten.
Israël heeft verklaard 'zo lang als nodig is' op Palestijns terrein te blijven om de kolonisten te beschermen. Ook mag het leger alle maatregelen nemen die nodig zijn om de Israëlische burgers te beschermen. Daarmee wordt een fragiel bestand doorbroken en lijkt de mogelijkheid weer geopend voor de politiek van Israëlische liquidaties.
Premier Ariel Sjaron houdt de Palestijnse leider Jasser Arafat verantwoordelijk voor het geweld omdat hij niets doet om militante Palestijnse organisaties te stoppen. Arafat loopt volgens de Israëli's voor zijn verantwoordelijkheden weg door niemand te arresteren die op de door Israël overhandigde lijst van honderd personen staat. Ook heeft Sjaron de wereldgemeenschap opgeroepen Hamas, de Islamitische Jihad en de Hezbollah-beweging als terroristische bewegingen te betitelen. Volgens de Israëli's is er geen onderscheid tussen deze groeperingen en Bin Laden.
Arafat had overigens de door Hamas gepleegde aanslag op Elei Sinai scherp veroordeeld. Zowel Israël als de Palestijnen staan onder grote Amerikaanse druk nu eindelijk eens orde op zaken te stellen. De VS willen geen onrust in het Midden-Oosten nu men bezig is met een oorlog tegen het terrorisme en daarbij de steun van de Arabische wereld nodig heeft.
De aanslag op de joodse nederzetting en de Israëlische reactie had niet op een slechter moment kunnen vallen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Donald Rumsfeld, bezoekt momenteel vier Arabische staten om steun te vergaren voor het Amerikaanse beleid. Hij zal daar ongetwijfeld weer over de situatie in Israël aan de tand worden gevoeld.
Om de chaos compleet te maken heeft de in Libanon gevestigde Hezbollah diverse antitankgranaten afgevuurd op militaire posten in het noorden van Israël. Het is voor het eerst in drie maanden dat de Hezbollah het noorden van Israël bestookt. Bij die acties raakten niemand gewond.