ARNHEM - De bestuurscrisis in de provincie Gelderland is compleet. De PvdA-fractie en Provinciale Staten maakten gisteravond laat kenbaar dat het gehele college van Gedeputeerde Staten eigenlijk moet opstappen.
De PvdA stelt tegelijkertijd dat het merendeel van deze gedeputeerden daarna weer kan terugkomen. PvdA en andere partijen stellen het college van Gedeputeerde Staten verantwoordelijk voor de fraude rond de organisatie van het provinciale evenementenbeleid.
Dit kost de provincie minstens 2,8 miljoen. Volgens Provinciale Staten is door deze affaire het aanzien van de provincie ernstig geschaad.
In een motie van de oppositie werd aangedrongen op het vertrek van het gehele college van Gedeputeerde Staten. PvdA-fractieleider Bijl maakte duidelijk dat hij deze motie wilde steunen, maar tegelijkertijd meende dat het college weer een nieuwe kans moest krijgen door eventueel in een andere samenstelling weer verder te gaan. Dit maakte de chaos tijdens de urenlange debatten compleet. Overigens was gisteravond nog onduidelijk of deze motie hoegenaamd een meerderheid zou halen omdat de collegepartijen VVD en CDA het college van Gedeputeerde Staten wel steunden.
Tijdens het debat kondigde de hoofdverantwoordelijke, de gedeputeerde Wim Scheerder van de PvdA, al aan dat hij zou opstappen. De collegepartijen CDA en VVD vonden niet dat er nog meer koppen moesten rollen. De PvdA dacht daar anders over. Een probleem was evenwel dat er geen touw was vast te knopen aan het verhaal van PvdA-fractieleider Bijl.
De al maanden voortslepende bestuurscrisis begon, toen gedeputeerde Scheerder zijn collega-bestuurders indertijd onvoldoende en onvolledig informeerde over de kosten van het evenementenbeleid wat Gelderland in de vaart der volkeren moest opstuwen.
Nadat de provincie ging samenwerken met het Gelderland Events, een particulier bedrijf dat de promotie-activiteiten zou verzorgen, ging er van alles mis. Om bepaalde evenementen door te drukken, werd er gemanipuleerd met provinciale documenten, garantieverklaringen en borgstellingen. Een provincie-ambtenaar vervalste handtekeningen van commissaris Jan Kamminga (onder een contract) en van gedeputeerde Scheerder (onder een borgstelling van 1,3 miljoen). Een justitieel onderzoek moet nog aantonen of er ook strafbare feiten zijn gepleegd.
Bij het ter perse gaan van deze editie was nog onduidelijk of de bestuurscrisis daadwerkelijk ertoe zou leiden dat het gehele college aftrad. Gedeputeerden maakten duidelijk dat als er onvoldoende vertrouwen is in hun beleid, zij niet meer willen terugkeren.