De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 4 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Omroepen moeten
gegevens afstaan

Van onze financiële redactie

   
 

DEN HAAG - Binnen vier maanden moeten NOS en de Holland Media Groep hun programmagegevens gaan leveren aan De Telegraaf. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de bezwaren van de twee omroeporganisaties tegen een eerder besluit gisteren afgewezen.

De Telegraaf wil zo snel mogelijk een gratis wekelijkse omroepgids gaan maken. Het krantenconcern voert al enkele jaren een slepende strijd met de omroepen die de programmagegevens niet willen afstaan. Zij willen het alleenrecht op de publicatie van wekelijkse tv- en radiogidsen.

De publieke omroepen verdienen goed met de wekelijkse gidsen. Schattingen lopen in de miljoenen guldens per jaar. De Veronica-gids zou met een oplage van meer dan 1 miljoen de grootverdiener onder de gidsen zijn. De omroepen vrezen dat door de komst van een gratis tv-gids bij De Telegraaf hun oplagen zullen dalen.

Volgens de NMa, die tegen monopolies strijdt, heeft echter zowel de NOS als HMG geen overtuigende argumenten aangedragen die hun houding rechtvaardigen. De NMa vindt verder dat levering van de programmagegevens aan derden niet in strijd is met de publieke taak van de NOS.

Onderhandelingen hebben tot nu toe niets opgeleverd. Als NOS en HMG hun programmagegevens niet binnen de gestelde termijn van vier maanden aan De Telegraaf leveren, dan kunnen zij een dwangsom tegemoet zien van ƒ50.000 per week met een maximum van ƒ2,5 miljoen per jaar. NOS en HMG kunnen echter nog in hoger beroep tegen de zaak.

De NOS zei gisteravond zich te beraden op nadere stappen. "We hebben het besluit net onder ogen. Het is een document van wel 29 pagina's", zei de NOS-woordvoerder.

Volgens de NMa maken NOS en HMG misbruik van hun economische machtspositie doordat ze hun programmagegevens niet afstaan. Bepaald is dat ze de gegevens tegen een redelijke prijs aan De Telegraaf moeten verkopen.

De uitspraak van de NMa geldt overigens niet exclusief voor De Telegraaf. Ook andere uitgevers moeten in de toekomst de programmagegevens van de omroepen kunnen kopen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 4 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.