DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft felle kritiek op de Taxiwet van minister Netelenbos (Verkeer), waardoor de gemiddelde ritprijzen voor de taxiklant het afgelopen jaar fors zijn gestegen.
Uit een onderzoek blijkt dat de tarieven van taxi's gemiddeld 12 tot 14 procent omhoog zijn gegaan. De beoogde concurrentie tussen taxibedrijven is niet van de grond gekomen.
De Kamer twijfelt met name aan het ingevoerde maximumtarief voor de taxiritten. Voor vervoer tot en met vier personen geldt een maximum starttarief van 10,15 en een bedrag per kilometer dat niet uit mag komen boven de 3,85. Minister Netelenbos weigert echter het maximumtarief los te laten. De bewindsvrouw wijst op de situatie op het platteland, waar lange taxiritten vanwege de grote afstanden niet ongebruikelijk zijn.
Volgens CDA'er Stroeken rijdt elke taxichauffeur alleen nog maar tegen de maximumprijs. "Er moet brood op de plank komen. De minister krijgt een hele dikke onvoldoende", aldus Stroeken.
De taxibranche moet volgens Netelenbos betere kwaliteit leveren. "De branche wil nu zelf het toezicht verbeteren. Dat is een stap vooruit", aldus Netelenbos. Zelf zit de bewindsvrouw het liefst in een rookvrije taxi. Verder heeft zij geen behoefte aan 'radiogejengel' in de taxi.
De bewindsvrouw wil dat er hard wordt opgetreden tegen oplichters. "Maar ik kan niet op elke taxi een politieagent meesturen", zei Netelenbos. Woekertarieven behoren volgens haar binnen afzienbare tijd tot het verleden als de prijs wordt bepaald aan de hand van een boordcomputer.
PvdA'er Dijsselbloem eist dat de prijskaart zichtbaar achter de taxiruit komt. Ook moeten overtreders van de Taxiwet niet meer worden gewaarschuwd, maar gelijk bekeurd. De liberaal Luchtenveld stelt dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek moet doen naar mogelijke prijsafspraken tussen taxichauffeurs.