AMSTERDAM - Het beleggersvertrouwen in Vedior heeft gisteren een nieuwe deuk opgelopen. De uitzender kwam met een winstwaarschuwing vanwege de sterk krimpende markten in de VS en Frankrijk. Het aandeel kelderde ruim 18% naar 8,35.

|
Vedior zal dit jaar de winstdoelstelling van €1,17 per aandeel niet halen. (Foto: ANP)
|
De verwachting voor de winst per aandeel blijft voorlopig natte vingerwerk. De doelstelling van 1,17 wordt in ieder geval niet gehaald. Topman Tony Martin wilde gisteren wel kwijt dat als de economische situatie blijft zoals hij nu is, de winst per aandeel uitkomt op 1,04, hetzelfde cijfer als een jaar geleden.
Martin sprak begin augustus nog lyrisch over "de sterke marges van Vedior Bis" en tevens dat "de Franse markt was verslagen". Daar had hij toen nog alle reden voor. De Franse dochter, die voor 40% bijdraagt aan de omzet van Vedior, boekte in het tweede kwartaal een omzetstijging van 8%. De markt deed in die periode maar 5%.
Maar dat specialistisch uitzenden met zijn ruimere winstmarges ook conjunctuurgevoelig is, bleek de afgelopen maanden overduidelijk. In augustus en september verminderde de vraag naar it- en accountancy-personeel flink. Martin trok zijn conclusies en luidde gisteren de noodklok. "Vedior heeft beter gepresteerd dan de markt, maar het vooruitzicht is onzeker." It en accountancy maken 5% en 14% van de omzet uit.
Vooral in de VS, waar dochter Select actief is, liep de vraag naar dit soort uitzendkrachten zeer sterk terug. Select noteerde de afgelopen twee maanden een omzetdaling van maar liefst 30% in de it- en accountancy. Dit wordt vooral toegeschreven aan de economische gevolgen van de aanslagen in New York en Washington.
In Frankrijk is de situatie relatief rooskleuriger. Met een omzetdaling van maar 2%, deed Vedior Bis het beter dan de concurrentie. Verontrustend is dat de uitzendmarkt met 4% is gekrompen, terwijl de economische klap vanuit de VS nog wordt verwacht.
Frits Vervoort, wiens benoeming tot financieel directeur gisteren door de aandeelhouders werd goedgekeurd, benadrukt dan ook "er geen peil op te trekken valt hoe de markten zich gaan ontwikkelen". Onzekerheid troef dus. Volgens Vervoort kan het nog wel "tot begin 2002 duren" voor dat duidelijk wordt hoe de uitzendmarkt zich ontwikkeld. Vertrouwenwekkend is dat Vedior in de VS noch in Frankrijk in het kantoren-netwerk snijdt. "Dat is belangrijk voor als de markt weer aantrekt", voegde topman Martin hieraan toe. Het geplaagde Randstad is hier inmiddels wel toe over gegaan. De afgelopen zes maanden bezuinigde Vedior wel flink op de bedrijfskosten om de terugval in de inkomsten op te vangen.
Ander lichtpuntje is dat Vedior in Groot-Brittannië wel goed boerde. Martin verwacht daar over het derde kwartaal een autonome groei van 15%. In het tweede kwartaal was nog 24%. Groot-Brittannië is de thuisbasis van Select, dat al tijden goede zaken doet met het uitzenden van specialisten voor het onderwijs, de zorgsector en engineering.