De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vliegtuigen van
Swissair blijven
aan grond staan

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM/BRUSSEL - De onzekerheid rond Swissair, Sabena en vooral ook rond de vele andere deelnemingen van de Swissair Group, verspreid over Europa, is gisteren met het aan de grond gaan van de Swissair-vloot alleen maar triester en groter geworden.

Swissair kon gisteren niet langer in de lucht blijven, omdat de brandstof niet meer betaald kon worden. "Niets is in de luchtvaart zo dramatisch als vliegtuigen die niet vliegen; dan verliezen luchtvaartmaatschappijen geen scheppen, maar kruiwagens met geld", luidt een regel in de vliegwereld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Stewardessen van Swissair kwamen gisteren tevergeefs naar het vliegveld van Zurich. (Foto: REUTERS)
Swissair, dat met de aanvraag om uitstel van betaling een 'meesterzet' wordt verweten om van Sabena en andere investeringen in ellende af te komen, onderhandelt inmiddels koortsachtig met banken over een oplossing.

Passagiers op de thuishaven Kloten bij Zürich kregen het trieste nieuws via de luidsprekers te horen. Ook op Schiphol bleven honderden reizigers staan, zonder dat de Swissair-vertegenwoordigers in ons land hulp konden bieden.

Crossair, de regionale dochtermaatschappij van de Swissair Group en ervaren in lagekostenoperaties (altijd goed geleid door een separate directie) gaat circa tweederde van de vluchten van Swissair uitvoeren. Het belang van de Swissair Group in Crossair, 70 procent, is maandag al overgenomen door de banken UBS en Crédit Suisse.

De twee banken betalen 260 miljoen frank (390 miljoen) voor het belang in Crossair. Verder verstrekken ze die regionale maatschappij een overbruggingskrediet van 250 miljoen frank (375 miljoen) en zijn ze bereid op langere termijn honderden miljoenen aan extra kapitaal beschikbaar te stellen.

De terreuraanslagen in de VS blijken Swissair slechts het laatste zetje over de rand van de afgrond te hebben gegeven. "Het heeft onze maatschappij geraakt op een moment dat we begonnen aan het herstel", zei Swissair-topman Corti.

De Belgische regering is razend op het besluit van minderheidsaandeelhouder Swissair om de stekker uit Sabena te trekken. België daagt zowel Swissair als de nieuwe hoofdmaatschappij Crossair en de ondersteunende banken Schweizerische Bankverein en Credit Suisse voor de rechter wegens contractbreuk. Het lijken echter de laatste stuiptrekkingen.

De werkelijkheid wordt steeds ingehaald door nieuwe feiten. De Sabena- piloten hebben hun miljoenen kostende staking opgeschort, maar nu zijn er geen passagiers meer, niemand geloofde nog werkelijk te kunnen vertrekken. Aanvankelijk wilden de piloten weer gaan staken als de Zwitserse topman van Sabena Christophe Müller vandaag niet zou opstappen, maar ook dat dreigement ging alweer van tafel nadat bleek dat het voor Sabena echt nog een kwestie van weken is.

De Belgische premier Guy Verhofstadt riep alle personeel op niet meer te staken en geen ondoordachte dingen te doen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.