De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UITGEVERS BLOEDEN NA WINSTWAARSCHUWING CONCURRENT VS
Wall Street
redt AEX

   
 

AMSTERDAM - Op het Damrak leek de angst gisteren de beursvloer weer te zijn opgeslopen. Maar zoals zo vaak kantelde het sentiment op de valreep door een hogere opening van Wall Street. De onheilspellende woorden over een inzakkende Nederlandse economische groei en een nieuwe winstwaarschuwing, ditmaal van Vedior, werden daardoor gerelativeerd. Zelfs in die mate dat de AEX-index 1,2% hoger sloot op 442,83.

De terreinwinst stond in schril contrast tot de lauwe stemming, die de beurs vrijwel de gehele dag in haar greep had. Een schamele 426 punten tikte de AEX halverwege de handelsdag aan. Veel opgewekt nieuws viel er aanvankelijk dan ook niet te ontdekken.

Vooral in eigen land was het kommer en kwel. De kabinetsnota waarin wordt uitgegaan van een economische groei beneden de 2% gaf beleggers het gevoel dat er meer donkere wolken richting de beurzen trekken. Bovendien had het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd dat de Nederlandse aandelen in het derde kwartaal 125 miljard (ruim 20%) aan waarde hebben verloren. Een betere waarschuwing kon beleggend Nederland al met al niet krijgen.

Internationaal was het al evenmin een dag om over naar huis te schrijven. Weliswaar bleef het vertrouwen in de Europese economie in september stabiel (cijfer: 100,1), meldde het statistisch bureau van de EU (Eurostat), maar het onderzoek dat in dit kader onder tienduizenden consumenten en bedrijven was uitgevoerd vond plaats vóór 11 september - de dag van de aanslagen in de VS. Het Eurostat-nieuws bood zodoende weinig houvast over de actuele economie.

Waar konden beleggers zich dan op richten? Allereerst sprong het nieuws rond Swissair in het oog. De neergang van deze Zwitserse vlieggigant, waarmee vermoedelijk ook het lot van Sabena beschoren is, geeft aan dat gevestigde namen in het huidige woelige economische klimaat niet bij voorbaat een veilige belegging zijn. Uit Amerika bleef verder de winstwaarschuwing van Compaq nadreunen. De op een na grootste pc-fabrikant had maandagavond nabeurs een winstwaarschuwing afgegeven.

De terroristische aanslagen van de 11e werden daarbij als mede-oorzaak genoemd.

Toch was het sentiment per saldo positief, en dat liet zich door de renteworst van de Fed verklaren. Het vooruitzicht van de alom verwachte Amerikaanse renteverlaging (gisteravond) maakte in Europa in eerste instantie weinig los, maar trok wel de Amerikaanse indices omhoog. De Europese beurzen konden nadien niet achterblijven.

In eigen land viel Vedior op. Het uitzendconcern waarschuwde voor een tegenvallende winstontwikkeling. De Amerikaanse terreurdaden zullen dit jaar "van invloed zijn" op de omzet, aldus Vedior in een persbericht. Hoe groot de financiële gevolgen zijn, kon de uitzender nog niet zeggen.

Analisten van Merrill Lynch zullen waarschijnlijk not amused zijn door de mededeling van Vedior. De zakenbank had maandag nog een koopadvies afgegeven omdat de uitzender goed in staat zou zijn de recessie door te komen. Dat pakte dus even iets anders uit. Rabo Securities was er gisteren als de kippen bij om het advies te verlagen van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel werd teruggeschroefd naar 11. Maar na de duikeling op de beurs met 18,1% op 8,35 is dat plotseling een hele klim geworden.

Branchegenoten werden door de Vedior-perikelen aangetast. Zo moest Randstad 11% omlaag op 10,50 en leverde detacheerder Brunel 4,2% op 3,21 in.

Hoofdfonds Numico kreeg een hele reeks downgradings te verwerken, nadat het voedingsmiddelenconcern maandag beleggers eveneens op een winstwaarschuwing had getrakteerd. Over haalbare koersdoelen waren de analisten het absoluut niet eens. Deze varieerden van 23 (KBC) tot 50 (SSSB). Het aandeel Numico sloot 3,6% lager op 24,62.

Harde klappen vielen er in uitgeversland. Een winstwaarschuwing van het Amerikaanse McGraw Hill - met name actief op de zakelijke en educatieve markt en onder meer uitgever van Business Week - deed de Nederlandse concurrentie sidderen. Vooral VNU (-9%) en Elsevier (-7,4%) moesten het ontgelden. Wolters Kluwer (-1,6%) leed minder pijn.

Paul Jansen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.