buitenland AMSTERDAM - De Amerikaanse president George Bush heeft ingestemd met geheime operaties om de oppositie tegen de Taliban te ondersteunen, zo heeft The New York Times gisteren gemeld. De krant schrijft dat dergelijke operaties een kernbestand uitmaken van het Amerikaanse beleid tegen de Taliban.
"Het doel is de slagkracht van de oppositie te vergroten", citeert het dagblad een niet met naam genoemde Amerikaanse regeringsfunctionaris. "En de hulp wordt niet beperkt tot politieke steun." Ook financiering zou deel van de plannen uitmaken.
Onderwijl gaan de VS door met de uitbreiding van hun troepenmacht in de regio. Gisteren vertrok het vliegdekschip Kitty Hawk, met zo'n 70 gevechtsvliegtuigen aan boord, uit Tokio. Tegelijkertijd voer de kernonderzeeër Bremerton weg uit de haven van Sasebo, eveneens in Japan.
Een tegenslag voor de Amerikaanse voornemens vormt de waarschuwing van Iran dat het elke schending van zijn luchtruim zal afstraffen.

|
Mohammad Zahir Shah (Foto: EPA)
|
In Rome zijn de voormalige koning van Afghanistan, Mohammed Zahir Shah, en de Noordelijke Alliantie gisteren tot een akkoord gekomen dat er op gericht is de Taliban te verdrijven. Het Westen heeft zijn volledige steun aan de 86-jarige koning en diens coalitie toegezegd. De Taliban zijn op hun beurt bezig stamoudsten en krijgsheren in hun kamp te krijgen.
De anti-Taliban-coalitie heeft onder het akkoord van Rome een grote raad van Afghaanse leiders bijeengeroepen. Deze 120 man tellende raad moet vervolgens een grote assemblee, de zogenoemde Loya Jirga, samenroepen, waarin alle etnische en stamgroepen vertegenwoordigd zijn. De Loya Jirga moet voor twee jaar een staatshoofd en een interim-regering aanwijzen. Na die twee jaar zouden verkiezingen moeten worden gehouden.
Onduidelijk is nog waar of wanneer de Loya Jirga bijeen zou moeten komen, en of dit voor een eventuele verdrijving van de Taliban zou plaatsvinden.
Een delegatie van Amerikaanse Congres-leden, die de koning het afgelopen weekeinde sprak in diens ballingsoord Rome, vertelde hem dat zijn streven door Washington wordt gesteund. "Wanneer u ons helpt de Taliban-tirannie omver te werpen en Bin Laden voor de rechter te brengen, zullen wij u deze keer goed behandelen", zei het Republikeinse Congres-lid Dana Rohrabacher.
Gisterochtend hebben de Taliban in een drie uur durend gevecht het strategische Qadis-district in het westen van het land heroverd, aldus onbevestigde berichten. Volgens het in Pakistan werkzame Afghaanse persbureau AIP zijn de Taliban inmiddels akkoord gegaan met deelname van een aantal stamoudsten en krijgsheren aan de regering van de provincies Khost, Paktya en Paktita, alle grenzend aan Pakistan. Het bericht komt na toenemende geruchten als zou de bevolking van de provincies zich tegen de Taliban aan het keren zijn.
Ook opmerkingen van de Pakistaanse president Pervez Musharraf wijzen er op dat de positie van de Taliban verslechtert. "Het heeft er alle schijn van dat de Verenigde Staten in actie zullen komen in Afghanistan. Het lijkt er op dat de dagen van het regime geteld zijn", zei hij gisteren in een interview.