De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 2 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Berlijn en Londen strijden
samen tegen terrorisme

door Willem Kool

   
 

BRIGHTON - Groot-Brittannië en Duitsland staan schouder aan schouder in de strijd tegen het wereldterrorisme. Deze boodschap bracht de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder gisteren over als gastspreker op het Britse Labour-congres in het zwaar bewaakte Brighton.

Wat eigenlijk een feestcongres had moeten worden vanwege de tweede opeenvolgende verkiezingsoverwinning van Tony Blair afgelopen juni, is vanwege de terroristische aanslagen in de VS veranderd in een sober maar eensgezinde bijeenkomst. Ook de Duitse bondskanselier voelde dit aan en riep Labour in zijn landstaal op "eensgezind de strijd tegen het terrorisme te steunen". Hij meende dat er geen sprake was van een strijd tussen culturen maar van een gevecht tussen geciviliseerde landen tegen terroristen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 18kb)
De Britse premier Tony Blair (r) en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder hebben een gesprek met de media in het Metropole Hotel in Brighton nadat Schröder het congres van de Labout partij had toegesproken. (Foto: EPA)
Behalve deze strijd willen Blair en Schröder de arme landen helpen met meer ontwikkelingsgeld. De as Europa-VS wordt gezien als een anker om de stabiliteit in de wereld te vergroten. Schröder riep op tot een grotere samenwerking in veiligheidsvraagstukken. Ten derde zei hij de aanpak van de Britten te steunen om de geldbronnen van terroristen op te laten drogen.

Zwart geld

De Britse autoriteiten hebben volgens minister Gordon Brown van Financiën sinds 1999 al circa 210 miljoen gulden aan fondsen van de Afghaanse Taliban bevroren. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stelde in 1999 sancties in tegen de Taliban omdat het regime de wegens terreurdaden gezochte Osama bin Laden niet wil uitleveren. Brown beloofde het zwarte, criminele geldcircuit hard aan te pakken. Zo wil hij een einde maken aan illegale geldstromen van wisselkantoren waarvan liefst 65 procent ofwel 2,6 miljard pond afkomstig is uit criminele circuits.

De minister deelde mee dat noch een mogelijke recessie noch de aanslagen in de VS invloed zullen hebben op de overheidsinvesteringen in transport, gezondheid en onderwijs. De belastingen, beloofde hij, hoeven gezien de solide en positieve regeringsfinanciën en de onafhankelijkheid van de Bank van Engeland niet omhoog.

Uit een onderzoek blijkt dat Blair door 76 procent van de Britten wordt gesteund in zijn strijd tegen het terrorisme. Echter, als Bin Laden is gepakt, wil een meerderheid van 56 procent de militaire acties tegen de Taliban staken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 2 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.