buitenland AMSTERDAM - In de Afghaanse hoofdstad Kaboel is gistermorgen het eerste hulptransport van de Verenigde Naties sinds de aanslagen in de Verenigde Staten aangekomen, bestaande uit 218 ton tarwe voor de bakkerijen in de stad.
Dezelfde dag kwam in de Oost-Toerkmeense plaats Toerkmenabad een transport uit Denemarken aan met humanitaire hulp voor kinderen die uit Afghanistan zijn gevlucht.
De veertig ton voedsel en andere eerste levensbehoeften zijn een druppel op de gloeiende plaat als het meest zwarte scenario van de Verenigde Naties bewaarheid wordt. Het Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (Unhcr) vreest dat 50.000 vluchtelingen de 744 kilometer lange grens tussen Toerkmenistan en Afghanistan het land zullen binnenkomen.

|
Afghaanse vluchtelingen laden door de VS gedoteerde zakken tarwe uit het Wereld Voedsel Programma. (Foto: AP)
|
Vanuit Groot-Brittannië vertrok gisteravond een DC8 met 40 ton noodtenten naar de Iraanse plaats Mashhad, bij de Afghaanse grens. Het Iraanse Rode Kruis heeft aan de Afghaanse kant van de grens een opvangkamp voor 100.000 vluchtelingen ingericht, aldus het studentenpersbureau ISNA.
Aan de andere kant van Afghanistan, net over de oostgrens in Pakistan, zijn gevechtsvliegtuigen weggehaald van de luchtmachtbasis Smungli, bij de stad Quetta, teneinde ruimte te maken voor hulptransporten.
De Russische president, Vladimir Poetin, heeft zijn kabinet gisteren opdracht gegeven "te overwegen" humanitaire hulp te verlenen aan Afghanistan. "Welke ontwikkelingen er ook plaats zullen vinden in de nabije toekomst in Afghanistan, er bestaat al een ernstige humanitaire situatie", aldus Poetin voor de Russische televisie na het kabinetsberaad. Hij droeg Sergei Sjoigoe, de minister van Noodtoestanden, even later op persoonlijk toe te zien op de hulptransporten.
In Tadzjikistan, dat eveneens aan Afghanistan grenst, werken de Russen al aan het opzetten van corridors voor de levering van Russische hulpgoederen. Naar verwachting zal vandaag een eerste Russisch vliegtuig met 30 ton hulpgoederen arriveren, aldus het persbureau ITAR-Tass. In Oezbekistan, de derde voormalige Sovjet-republiek die aan Afghanistan grenst, zouden volgens onbevestigde berichten al Amerikaanse hulptransporten zijn gearriveerd.
De Tadzjiekse president Imomali Rachmonov en Boernahoeddin Rabbani, de oppositieleider van de Noordelijke Alliantie, hadden afgelopen vrijdag al een gezamenlijke oproep voor hulp gedaan, vooral met het oog op het feit dat de hulpverlening in Afghanistan zo goed als gestaakt is sinds de hulporganisaties het land hebben verlaten na de aanslagen in de VS.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan had de situatie eerder al "de ergste humanitaire ramp van deze tijd" genoemd.