De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 2 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ophijsen Koersk voor morgenavond gepland

door Pieter van der Sloot

   
 

MOERMANSK - Na twee dagen van tegenslag door zware storm hebben de 50 Nederlanders aan boord het hijsplatform Giant-4 gisteren hun bergingswerkzaamheden van de gezonken Russische kernonderzeeër Koersk in de Barentszzee hervat.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Zwaar weer voor de bergers.
"Ditmaal is het echt nu of nooit", zegt Lars Walder van Smit Internationale, dat samen met takelgigant Mammoet uit De Meern de megaklus van ruim 160 miljoen gulden moet klaren. "De mensen aan boord zetten op dit moment werkelijk alles op alles."

De afgelopen dagen beukten er bij tijd en wijle golven van wel acht meter hoogte tegen het hijsponton, maar kapitein Piet Sinke wist de Giant-4 op zijn plek boven het Koersk-wrak te houden.

Als vandaag en morgen alle 26 hefpluggen via begeleidingskabels in de gaten van de zwaarbeschadigde atoomduikboot zijn aangebracht, kan Mammoet-topman Jan van Seumeren wellicht morgenavond al het definitieve sein "lichten!" geven.

Volgens Larissa van Seumeren, woordvoerster van Mammoet, zal het daarna nog zeker tien uur duren voordat 'de big' (bijnaam voor de Koersk omdat het ruim 10.000 ton wegende schip grotendeels in de zeemodder ligt) naar een speciaal zadel onder de Giant-4 zal zijn opgetakeld.

Na scepsis en zelfs tekenen van wanhoop was er gistermiddag in Moermansk bij zowel de Nederlanders als de Russen duidelijk sprake van opluchting. Hoewel de mannen aan dek van de Giant-4 en het commandoschip Mayo nog werden gegeseld door sneeuw en een hoge zeegang, konden de duikers het uiterst moeilijke positioneerwerk van de takelkabels hervatten.

Prestigezaak

De bergingsoperatie wordt in de nabijheid van de Nederlanders gevolgd door de top van de Russische marine aan boord van de kruiser Peter de Grote.

De admiraals en vice-admiraals voelen de hete adem in hun nek van president Vladimir Poetin, die van het bergen van de Koersk dit jaar nog een prestigezaak heeft gemaakt. Dat heeft de Kremlinleider de familieleden van de 118-koppige bemanning, die vorig jaar augustus bij de ramp om het leven kwam, beloofd.

Aan boord van de Peter de Grote is een kapelletje ingericht waar priester Andrej van de Heilige Nikolski kathedraal uit Moermansk onophoudelijk bidt voor kalm weer. En volgens Russische meteorologen is dat hard nodig, want voor het komende weekeinde staat een nieuwe, veel zwaardere storm te wachten in dit gebied boven de poolcirkel.

"Als de Koersk daarvoor niet van de zeebodem is gelicht, dan blijft hij daar misschien wel voor altijd liggen", weet een ingewijde in Moermansk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 2 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.