De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nog steeds groei
werkgelegenheid

Van onze economische redactie

   
 

VOORBURG - Ondanks de teruglopende economie blijft de werkgelegenheid in ons land nog steeds stabiel. In het tweede kwartaal van dit jaar kwam het aantal banen 193.000 hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

De toename betekent voor het vijfde opeenvolgende kwartaal een banengroei van 2,7 procent, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren.

Met de 2,7 procent in elk van de eerste twee kwartalen is de banengroei hoger dan de economische groei. Die bedroeg over het eerste halfjaar 1,5 procent. Volgens het CBS is dat te verklaren doordat de werkgelegenheid meestal vertraagd reageert op economische groeischokken. De verwachting is dan ook dat het komende kwartaal de banengroei afneemt.

Opvallend is dat de banengroei afgelopen tweede kwartaal het sterkst was in de zorgsector en de niet-zakelijke dienstverlening. In een jaar tijd kwamen er daar 56.000 banen bij, een groei van 4,4 procent. Daarmee realiseert deze bedrijfstak bijna eenderde van de totale werkgelegenheidsgroei. Ook bij de overheid versnelt de banengroei, van 1,6 procent in 2000 naar 2,7 procent in het tweede kwartaal.

In de commerciële bedrijfstakken loopt de groei van de werkgelegenheid iets terug. In de commerciële dienstverlening (in 2000 met 3,7 procent nog de snelste groeier) liep de toename terug naar 2,9 procent. Bijna de helft van de banen in Nederland zit inmiddels in de commerciële dienstverlening (handel, horeca, vervoer, communicatie).

Ook in het tweede kwartaal groeide het aantal banen van vrouwen (128.000) sterker dan dat van mannen (66.000). Momenteel nemen vrouwen 44 procent van het totale aantal banen voor hun rekening.

De mensen met een baan krijgen daarvoor meer salaris, hoewel de stijging vergeleken met een jaar geleden gering is. De loonkosten per arbeidsjaar stegen in het tweede kwartaal met 4,9 procent. In heel 2000 en in het eerste kwartaal bedroeg de stijging 4,6 procent.

In de financiële en zakelijke dienstverlening (7,3 procent) is de toename het grootst, de industrie en de overheid (4,0 procent) kennen de laagste groei.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.