De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nederland kan koken
op gas uit Rusland

door Ronald Veerman

   
 

DEN HAAG - Nederland kan vanaf volgende week vrijdag voor de allereerste keer met Russisch gas gaan koken of het huis verwarmen. Op 5 oktober komt het Russische gas voor het eerst in de geschiedenis in ons land aan via een enkele duizenden kilometers lange pijpleiding, om vervolgens te worden samengevoegd met het gas uit de Groninger gasbel.

Staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) was gisteren in Rusland aanwezig bij het startschot voor de historische gasleveringen aan Nederland, waarmee een miljardencontract tussen Gasunie en diens Russische tegenhanger Gazprom is gemoeid.

"Het eerste gas vertrekt op 1 oktober richting Nederland. Een uniek moment", aldus Ybema. Doel is dat de Russen jaarlijks zo'n vier miljard kubieke meter gas gaan leveren, ofwel vijf procent van het totale Nederlandse gebruik. Met het gas uit het oosten wil de Gasunie vooral de piekmomenten in de winter opvangen, omdat het grote gasveld in Groningen vanwege de afgenomen druk niet snel genoeg meer grote hoeveelheden kan leveren.

Volgens de bewindsman wordt de hoeveelheid Russisch gas in de toekomst mogelijk nog veel groter nu zeer serieus wordt gesproken over een mega-pijpleiding die Sint Petersburg via de Oostzee met Duitsland, Nederland en mogelijk zelfs Engeland moet gaan verbinden.

Gasuniversiteit

"De Gasunie en Gazprom hebben verder samen met de universiteiten van Moskou en Groningen een overeenkomst gesloten die moet leiden tot een heuse gasuniversiteit, waar ingenieurs zich kunnen bekwamen in het gaswinningsvak", aldus de bewindsman.

Tijdens de handelsmissie van Ybema bleek verder dat de Russen samen met de ING Groep en diens dochter de Postbank zeer serieus kijken naar het opzetten van een omvangrijk postkantorennet naar Nederlands model.

"De Russen zijn zeer geïnteresseerd. Binnenkort wordt reeds met twee proefpostkantoren gestart, hetgeen weleens zou kunnen leiden tot een megaproject voor ING en de Postbank."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.