De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Herstel AEX zet door
   
 

AMSTERDAM - Opgewekte groeicijfers over de Amerikaanse economie stuwden gisteren de aandelenkoersen. Ook in Amsterdam kon de beurs zijn tranen drogen, na de harde koersdalingen in de voorgaande weken. De AEX-index klom zowaar weer boven de 450 punten uit en sloot 4,6% hoger op 453,87.

Met dat slotoffensief liep het Damrak in de Europese opmars der beurzen voorop. Ter vergelijking, vorige week ging de index nog met een schamele 396 punten het weekeinde in. De afgelopen vijf handelsdagen zijn dus bijna 60 punten goedgemaakt, oftewel een technisch herstel van zo'n 15%.

Macro-economisch nieuws uit de VS was gisteren de stuwende kracht achter de opmars. Zo blijkt de grootste economie ter wereld in het tweede kwartaal harder te zijn gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product (bbp) noteerde over het tweede kwartaal een stijging van 0,3% op jaarbasis. Eind augustus werd dit cijfer nog geraamd op +0,2%.

Natuurlijk is dit een getal dat terugblikt. Beleggers hadden daarom ook meer oog voor de bijgestelde cijfers voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Daarin zat namelijk voor het eerst de schok van de ramp in de VS verwerkt.

De index van het consumentenvertrouwen bleek inderdaad gedaald, maar minder sterk dan verwacht. Het getal is over de maand september bijgesteld van de voorlopige 83,6 naar 81,8 punten. Analisten hadden gerekend op een daling tot 80. Het voorlopige cijfer was bovendien van voor de aanslagen, waarmee het negatieve effect van de ramp (vooralsnog) op de consument lijkt mee te vallen. Een getal onder de 100 duidt op een meer negatief dan positief sentiment van de Amerikaanse consument.

Deze tot nog toe kooplustige Amerikaanse consument zou dus wel eens minder van slag kunnen zijn dan gedacht. En aangezien de consumentenbestedingen tweederde van het bbp uitmaken, is dat een belangrijk signaal.

Zo viel ook te bespeuren in Amsterdam. Hoofdfondsen als Philips (+9,2%) en ASML (+4,6%) klommen hard omhoog. Donderdag waren dezelfde fondsen nog de gebeten hond na slecht nieuws van een Amerikaanse branchegenoot, Micron technology. UPC spande de kroon met een koerswinst van 24%, al gaat het bij het huidige koersniveau nog maar om 7 eurocent.

Ook de hard getroffen handelshuizen profiteerden. Hagemeyer herstelde tot 14,63 (+6,2%) en Buhrmann wist tot 6,49 op te klimmen (+3,5%). Laatstgenoemde kantoorinrichter meldde gisteren een nieuw bestuurslid te hebben benoemd: Mark Hoffman. Hij volgt Robert King op, die zijn carrière op eigen initiatief elders voortzet. Overigens was King het enige bestuurslid dat begin augustus geen aandelen in de eigen onderneming kocht. Hoffman was toen wel van de partij. In de Midkap deed Laurus weer goede zaken. Het aandeel klom 8,6% op basis van overnamegeruchten door het Franse Casino. Lokaal sprong nieuwkomer Priority Telecom opnieuw in het oog. Het fonds won een stevige 23% op 9,25.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.