De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kok reikt moslims de hand

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Harmonie en respect. Daar drong premier Kok gisteren op aan bij de moslimgemeenschap in Amsterdam. "We moeten naast elkaar leven, met wederzijds respect en met duidelijke regels omtrent wat wel en niet kan." Premier Kok en minister Van Boxtel (Integratiebeleid) bezochten gistermiddag de Al Kabir-moskee in Amsterdam.

Kok sprak de aanwezigen na hun gebedsdienst toe. Daarna konden de moslims met Kok en Van Boxtel van gedachten wisselen. De moslims waren blij met de komst van de minister-president en gaven hem een warm applaus.

"Ik ben blij dat ik hier welkom ben, net zoals u welkom bent geheten in onze samenleving. We zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig," zei Kok de aandachtige luisteraars.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Premier Kok ontmoet leden van de moslim-gemeenschap buiten de Marokkaanse Al Kabir-moskee aan de Weesperzijde in Amsterdam. De minister-president bezocht gisteren de moskee met een duidelijke boodschap: harmonie en respect voor elkaar. (Foto: ANP)
Kok wilde vooral duidelijk maken dat moslims en niet-moslims elkaar in deze moeilijke tijd moeten respecteren. "En laten we niet generaliseren. Als er een raam in wordt gegooid bij een moslimschool, is daar niet de hele Nederlandse samenleving schuldig aan. En andersom geldt dat ook."

De moslimgemeenschap had premier Kok de afgelopen dagen veelvuldig verzocht een moskee te bezoeken. Een bezoek van de premier zou kunnen voorkomen dat er een anti-islamitisch klimaat in Nederland ontstaat naar aanleiding van de aanslagen in de VS.

Kok had eerder deze week daarom al besloten een moskee in Amsterdam te bezoeken. "De bedoeling was om betrokkenheid te tonen bij de gevoelstoestand van de moslims," lichtte Kok toe.

Volgens de premier voelen sommige Nederlanders van buitenlandse afkomst en met een ander geloof zich soms "verlaten, verloren, eenzaam en ongelukkig."

Kok wil daarom de komende tijd meer aandacht aan de moslims besteden. "Er zijn nogal wat mensen uit etnische minderheden die zich angstig voelen. De overheid moet waar het kan bruggen bouwen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.