[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Kollmann en Booth
scoren voor FC Twente

ENSCHEDE - Binnen één minuut sloeg FC Twente dan toch nog toe en verzekerde zich van de tweede ronde in de UEFA Cup. Roland Kollmann in de 69e minuut en Scott Booth één minuut later slachtofferden het arme Polonia Warschau, dat tot die fase zeker niet de mindere was van de Enschedeërs, die in Polen al met 2-1 hadden gewonnen en een riante uitgangspositie hadden verworven.

Polonia, dat met een tweemans-voorhoede startte, was niet van plan zich in een vrij vol Arke-stadion te laten afslachten. Waar het kon, werd de aanval gezocht. Twente kon maar niet in zijn vertrouwde spelletje komen, daarvoor bleken te veel spelers niet in een goede vorm te verkeren. De Tsjechische coach van Polonia, Verner Liczka, vond FC Twente zelfs minder dan de top van Polen en oordeelde dat de Tukkers met de 2-1 zege in Polen te veel had gekregen.

De Polen die zich via winst in de voorronde op Llaisantffraid uit Wales plaatsten voor de UEFA Cup, kregen in de beginfase zelfs de beste mogelijkheden om de score te openen. Een schot van Gotaszewski werd geblokt en na vijf minuten ging een kopbal van Dziewicki net naast. International Arkadiusz Bak zag z'n inzet in de handen van Boschker verdwijnen.

De 11.000 aanhangers wilden FC Twente wel naar voren schrééuwen, maar pas in de 20e minuut konden ze hun handen enigszins warmen. Arjan van der Laan gaf voor en de Oostenrijker Kollmann zag zijn kopbal in tweede instantie door de weer herstelde doelman Krzysztalowicz gepakt. Twente had op slag van rust zelfs geluk dat Maciej Bykowzki een verkeerd geraakte bal van Patrick Pothuizen over schoot, waardoor de eerste 45 minuten met 0-0 werden afgesloten.

Veel beter werd het aanvankelijk ook niet in de tweede periode, daarvoor moest men in Enschede tot de 69e minuut wachten. De vlam sloeg in de pan. Net toen het publiek massaal riep "Voetballen FC Twente" kopte Kollmann een hoge bal van Booth binnen, 1-0. Scheidsrechter Costas Kapitanis had de bal net weer in het spel gebracht toen de bal alweer achter de arme Poolse doelman lag. Nu was het Booth zelf die voor de Twentse ploeg raak schoot, 2-0.

Een doelpunt van Kollmann werd later nog wegens buitenspel afgekeurd, maar niemand rouwde erom, de buit was binnen.

FC Twente (Ned) - Polonia Warschau (Pol) 2-0 (0-0). 70. Kollmann 1-0, 71. Booth 2-0. Scheidsrechter: Kapitanis (Cyp). Toeschouwers: 13.000. Gele kaart: Dabrwoski (Polonia Warschau).

FC Twente: Boschker; Van der Weerden, Grujic, Pothuizen en Polak (72. El Brazi); Van der Doelen (76. Ten Hag), Booth en Van der Leegte; Van der Laan, Kollmann en De Witte (40. Heubach).

Polonia Warschau: Krysztalowicz; Ciesielski, Dziewicki, Malinowski en Zwirgsdauskas (74. Dabrowski); Pawlak (51. Tarachulski), Golaszewski (51. Kaczorowski), Bak, Ekwueme en Bartczak; Bykowski.