LELYSTAD - Rintje Ritsma staat bekend als een schaatser, die de ontwikkelingen op materiaalgebied minutieus volgt. Als eerste probeerde hij de zogeheten 'condoomschaats' uit en ook bij de (her)invoering van de klapschaats was hij nauw betrokken. De Lemster titelverzamelaar (31) maakt evenwel in de aanloop naar Salt Lake City, zijn laatste mogelijkheid op het in zijn uitpuilende prijzenkast ontbrekende olympisch goud, geen ruimte voor nieuwe innovaties. Dat laat hij graag aan anderen over. Mochten zich onverhoopt grote ontdekkingen (ijzers met dubbel klapmechanisme bij voorbeeld) voordoen dan kan Ritsma altijd nog overwegen om op het laatste moment afstand te doen van zijn 'oude' materiaal.
|
Rintje Ritsma (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
|
De uiteenzetting klinkt ongeloofwaardig uit de mond van de man, die altijd aan het sleutelen is en die immer tracht zijn zaakjes tot in de puntjes voor elkaar te hebben. Trainer/coach Geert Kuiper, eveneens aanwezig bij de teamvoorstelling van TVM in het nieuwe pand van co-sponsor Giant, beaamde de enigszins sceptische houding van degenen, die Ritsma langer kennen dan vandaag. "Ik neem wel een oude racefiets mee. Kan hij daar aan sleutelen. Maar even serieus. Wij zullen zelf niet de eersten zijn, die dagen lang nieuw materiaal gaan uittesten. Daarvoor ontbreekt eenvoudigweg de tijd. Voor Ritsma zelf en ook voor de wetenschappers en fabrikanten, die nog steeds bezig zijn met de afstelling en de verfijning van de dubbelklappers." En Ritsma zelf: "Ik heb die schaatsen aan het einde van het vorige seizoen uitgeprobeerd. Maar rijden op die dingen is weinig zinvol. Je kunt heel veel kracht kwijt, maar je kunt het nog niet omzetten in snelheid. Ik blijf alert. Wanneer het echt interessant wordt, kan ik altijd nog overstappen."
Ritsma's ploeg is ten opzichte van vorig seizoen vrijwel ongewijzigd gebleven. Stayer Bob de Jong, de vorig seizoen uit zijn as herrezen sprinter Gerard van Velde, middenafstandspecialist Martin Hersman en coming man Ralf van der Rijst vormen de Nederlandse inbreng; de Amerikanen KC Boutiette, Casey Fitzrandolph en de Canadese sprintkanonnen Jeremy Wotherspoon en Mike Ireland vertegenwoordigen de TVM-ploeg over de 'grote plas'. Jac Orie fungeert als assistent-trainer van Kuiper en nieuw is, dat een extra fysiotherapeut aan het team is toegevoegd. Kuiper: "De ploeg zal toch geregeld worden opgesplitst vanwege tegengestelde belangen. Daarom is de begeleiding uitgebreid, zodat alle rijders te allen tijde worden bijgestaan."
De zomer werd gebruikt voor onder meer twee gemeenschappelijke trainingskampen: in mei kwamen de Amerikanen en Canadezen naar Nederland, in augustus volgde een stage voor de totale ploeg in Calgary. Met het oog op Salt Lake City zal de ploeg-Ritsma acclimatiseren in Calgary. Pas op het laatste moment gaan de olympische deelnemers richting Utah.
Om daar te komen zijn alle ogen in eerste instantie gericht op de olympische trials, die van 20 tot en met 23 december in Thialf Heerenveen plaatshebben. Ritsma: "Het is zaak, dat ik me bij het begin van de Wereldbeker-cyclus meteen laat zien. Voor je het weet, sta je aan de start van de olympische kwalificatie. Dat is het eerste piekmoment. Over echte specialisatie heb ik nog niet gepiekerd. Ik heb allround getraind en laat de keuze afhangen van de eerste wedstrijden om de World Cup. Voorlopig schaats ik zowel de 1500 als de 5000 meter."
TVM wil ook schitteren in de marathon. Er moest een marathonploeg moest komen en die werd na twee jaar van voorbereiding gistermiddag gepresenteerd. Net als in het allroundschaatsen is er een sterrenformatie geformeerd met niemand minder dan Elfstedenwinnaar Henk Angenent, sprintkanon Miel Rozendaal, vijfvoudig Nederlands kampioen en tweemaal winnaar van de KNSB Cup Lammert Huitema en Peter Baars die in 1998 en 1999 de Alternatieve Elfstedentocht won. Zij hebben allen hun sporen verdiend. Jong talent Martijn Kromkamp gaat als vijfde lid onder de vlag van TVM-dochter Schadetax de kunst afkijken.
Als locatie voor de presentatie had TVM het IJsselmeer gekozen. Op een klipper stelde president-directeur Arjan Bos van TVM zijn karakterjongens voor. Bos glom van trots, want hij heeft in de schaatssport nu vele ijzers in het vuur. Het wielrennen waarin het verzekeringsbedrijf jarenlang actief was, is naar de achtergrond verdrongen.
Angenent, samen met Rozendaal de kopman van de ploeg waarvan de ervaren Huitema met zijn koersinzicht de kapitein is, bracht TVM als gast tijdens de Tour de France in 1997 op het idee om in het marathonwereldje te stappen. Vorig jaar al wilde TVM beginnen, maar de topschaatsers die men wilde aantrekken, lagen toen nog aan de ketting bij andere formaties. Bos: "Wij afficheren ons graag met sport en de schaatssport in het bijzonder.''