De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 28 september 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beursgang Priority
krijgt wellicht
juridisch vervolg

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De beursintroductie van UPC-dochter Priority Telecom, één van de merkwaardigste uit de geschiedenis van de Amsterdamse effectenbeurs, krijgt mogelijk een vervolg in de rechtszaal. Een groep minderheidsaandeelhouders van het vorig jaar door UPC overgenomen Amerikaanse telecombedrijf Cignal overweegt een schadeclaim in te dienen tegen de kabelaar en Priority.

De aandeelhouders vinden dat UPC zijn telecomdochter gisteren niet naar Euronext Amsterdam had mogen brengen, gezien het bar slechte beursklimaat van dit moment. Het kabelconcern deed dit juist om een claim van $200 miljoen te vermijden van alle driehonderd voormalige Cignal-aandeelhouders.

Zij hebben na de overname van Cignal door UPC een aandeel van 16% in Priority gekregen.

Dit belang hadden de voormalige Cignal-aandeelhouders door het uitoefenen van een putoptie voor $200 miljoen kunnen verzilveren als UPC zijn dochteronderneming niet vóór 1 oktober naar de beurs zou hebben gebracht.

Deze optie is gisteren door de introductie van Priority op de Amsterdamse beurs echter vervallen. Op basis van de slotkoers van 7,50 kunnen de voormalige Cignal-aandeelhouders nu slechts 4,5 miljoen krijgen voor hun belang in Priority.

Volgens Priority-bestuursvoorzitter Chris Rooney heeft een groep die "minder dan 10% van de voormalige Cignal-aandeelhouders uitmaakt" onlangs een brief gestuurd naar UPC en Priority. Daarin dreigen zij met juridische stappen. Zij willen beide partijen houden aan het recht om de optie uit te oefenen.

UPC en Priority denken echter dat een eventuele claim vrijwel kansloos is. "Met de beursgang en een aantal andere stappen, zoals het verzelfstandigen van Priority, hebben we aan alle afspraken voldaan", aldus een UPC-woordvoerder. "We hebben ook geen voorzieningen voor een mogelijke claim getroffen", gaf Rooney aan.

Behalve de dreiging van een schadeclaim die Priority juist wilde vermijden, beleefde het telecombedrijf gisteren een rustige beursgang. De introductiekoers lag op 7. Priority sloot gistermiddag 50 eurocent (oftewel 7,1% ) hoger op 7,50. De handel in het aandeel was met een omzet van ruim 57.000 stukken (in dubbeltelling) bescheiden. In totaal zijn 598.000 aandelen Priority vrij verhandelbaar op de Amsterdamse beurs.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 28 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.