AMSTERDAM - De bouwsector zal binnen enkele maanden zijn stempel gaan drukken op de midkap-index (AMX). Dat blijkt uit berekeningen van de Rabo/Robeco-dochter Iris. Met bijna driekwart van het jaar achter de rug zegt het Rotterdamse onderzoeksbureau een redelijk betrouwbare indicatie te kunnen geven van de vijftig fondsen die vanaf 1 maart volgend jaar worden opgenomen in de AEX- en AMX-index.
|
De bouwsector zal binnen enkele maanden zijn stempel gaan drukken op de midkap-index (AMX).
|
De midkap-index kent een debutant: Fugro. Buiten deze nieuwkomer zijn er drie herintreders: fondsen die eerder deel uitmaakten van de midkap-index. Dat zijn Volker Wessels Stevin (KVWS), Hollandsche Beton Groep (HBG) en Internatio-Müller. Vastgoedontwikkelaar Amstelland blijft in de AMX opgenomen. Met nog drie maanden voor de boeg kan ingenieursbureau Fugro een opname in de midkap-index niet meer ontlopen.
De aanstaande midkap-status dankt het Leidschendamse bedrijf aan de toegenomen handel op de Amsterdamse beurs. Het handelsvolume is de graadmeter voor opname in de twee belangrijke indexen. De handel in Fugro-aandelen heeft volgens strateeg Ronald Doeswijk van Iris dit jaar een enorme impuls gekregen door de emissie van het ingenieursbureau, de hoog gebleven olieprijs en een reeks van overnames.
Volgens zijn berekeningen krijgt Fugro een gewicht van 4,1% in de AMX. Daarmee zou het in de index slechts 7 bedrijven voor zich dulden. KVWS zou net als Fugro een belangrijke midkapper worden en een gewicht krijgen van 4,2%. Voor opname in de index worden de handelsvolumes als uitgangspunt genomen. Maar het gewicht wat een fonds vervolgens krijgt toegekend is afhankelijk van de marktkapitalisatie (aandelenkoers maal het aantal uitstaande aandelen) en de vrije verhandelbaarheid van de stukken (dat deel dat níet in vaste handen is).
HBG komt na enkele jaren ook terug als midkapper. Beleggers hebben de afgelopen maanden weer flink gehandeld in het aandeel, vooral als gevolg van de zogeheten baggeroorlog. De belagers van HBG, te weten baggeraar Boskalis Westminster en bouwer Heijmans - beide lievelingen van het beleggend publiek - schoppen het in de voorlopige berekeningen van Iris niet tot midkapper.
Van de opkomst van de bouw is vooral de technologiesector de dupe. Voor Besi, leverancier voor de halfgeleiderindustrie, en automatiseringsconcern Landis is in de nieuwe samenstelling geen plaats meer in de midkap-index. "Daarmee wordt niet minder dan 34% van de index opnieuw ingedeeld."
Automatiseringsbedrijf Unit 4 Agresso komt nog wel in de lijst van Doeswijk voor. "Maar het is een twijfelgeval", zegt de strateeg. "Ondernemingen als Boskalis Westminster, Petroplus en Kas-Associatie staan te dringen bij de ingang van de AMX. Als bijvoorbeeld de handel in Boskalis-aandelen in de komende maanden door opzienbarend nieuws een impuls krijgt, dan kan Unit 4 opname in de index wel vergeten."
Ook automatiseerder CMG en beursbedrijf Van der Moolen zullen de midkap-index verlaten. Zij kunnen rekenen op promotie naar de AEX. "De aanstaande veranderingen in de AEX, belangrijkste index van de Amsterdamse beurs, zijn niet zo spectaculair als die van de midkappers", stelt Doeswijk.
Als gevolg van een verwacht negatief eigen vermogen zullen kabelaar UPC en telecombedrijf Versatel niet meer worden opgenomen in de AEX-index.
Bij een negatief eigen vermogen wordt een bedrijf naar het strafbankje gestuurd. Als een bedrijf drie maanden op het strafbankje zit, vervalt het recht op opname in een index. Overigens zou Versatel als gevolg van de teruggelopen verhandelbaarheid toch al de AEX moeten verlaten, stelt de Iris-strateeg.